15 juuli 2016

Sergej Lukianenko "Wächter der Nacht" (I)

Lukjanenko loodud maailmas elavad tavainimeste kõrval nn. teised - vampiirid, nõiad, libahundid ja manatargad. "Teiste" üle valvavad kaks vahtkonda - Öine (head) ja Päevane (halvad). Vahtkondade jõud on peaaegu võrdsed ning valitseb reegel, et “heategu annab õiguse pahateoks”. Raamatus on kolm lugu, millest igaühes on peategelaseks Öise vahtkonna töötaja Anton ning  kirjeldatud sündmuste omavahelistest seostest saab aru raamatu lõpuks. 
"Wächter der Nacht" oli ülelugemine. Avastasin selle kirjaniku ja sarja enda jaoks 2007. aastal kui Berliini kolisime. Jalutasime tänaval ja ühe raamatupoe ukse ette olid tõstetud mõned raamatud, nende hulgas ka "Wächter des Zwielichts".  Ostsin raamatu ära ja hakkasin kohe lugema. Taust oli küll segane (mida seletas hiljem avastatud tõsiasi, et olin ostnud sarja kolmanda osa), aga lugu ise väga teistsugune ja kaasahaarav. Lõpuks lugesin kõik neli raamatut läbi. Hiljuti sain teada, et autor kirjutas sarja veel edasi ning ilmunud on ka 5. ja 6. osa, mida ma veel lugenud pole. Kuna see on mul plaanis, aga neljast on vaid hägune mälestus järel, siis tahtsin raamatud üle lugeda. Sel korral polnud ma enam nii vaimustunud, kui esimesel lugemisel, kuid siiski meeldis väga, sest vahtkondade maailm on teistest fantaasiaromaanidest väga erinev. Esiteks on tegevuskohaks Moskva, mida ma enne kohanud polnud, teiseks pole loos midagi ülimüstilist, st kõik tundub kuidagi usutav, enamik "teisi" elavad rahulikult oma igapäevast elu ja ei tüki esile. Sarnaselt inimeste ühiskonnale, teevad pahandust vaid üksikud. Lukjanenko ei tee ka väga otsest hea-halva vastandust, pigem on küsimus vaatenurgas ja tasakaalus.
See on küll juba natuke vanem raamat (eesti keeles ilmus 2008. aastal kirjastuselt Varrak), aga fantaasiasõbrale soovitan lugeda küll. Raamatu põhjal on tehtud ka film, mis mulle eriti ei meeldinud, aga see oli pigem ääremärkus.

eesti keeles: "Öine vahtkond"
inglise keeles: "Night Watch"

Goodreadsi hinnang: 4/5 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar