20 juuli 2016

David Messer "Sigmund"

Sigmund Freud (1856-1939) oli Austria neuroloog, psühhiaater ning psühhoanalüüsi teooria ja meetodi rajaja. Tema tööd on avaldanud suurt mõju psüühika uurimisele, psühhoteraapiale, pedagoogikale, kirjandusele, filosoofiale ning kultuurile üldiselt (Wiki). Raamatus "Sigmund" on kirjanik esitanud huvitava teooria - mis siis kui Freud suri 13 päeva enne ettenähtud aega ja tuleb nüüd neid tookord alles jäänud päevi tänapäeva Londonisse ära elama. 
Psühhiaater David Pollack töötab rikaste ja kuulsate terapeudina ning suhtub elluärganud Freudi esmalt skeptiliselt ning näeb temas vaid segaduses vanapapit, kuid Sigmund veenab teda oma ehtsuses ning lõpuks võtab David ta isegi enda pere juurde elama. 
David ja Sigmund püüavad üheskoos leida vastuseid küsimustele, mis Freudi enne surma piinama jääd, näiteks uuritakse, mis ta järeltulijatest saanud on.  Sigmundi arutelud igasugu juhuslike inimestega on väga huvitavad, sest arusaamad ja tõekspidamised on ju aja jooksul palju muutunud. Näiteks tuleb vestlusest narkoärikaga välja, et Freud soovitas omal ajal kokaiini ravimina; nüüd on see aga keelatud; seksimänguasjadepoes on aga jälle vanahärral üllatusi kui palju, sest tänapäeval ollakse palju vabameelsemad kui tema esimesel eluajal.     
Kuigi Freudi nimi jooksis ülikooli ajal erinevates psüholoogia loengutes läbi, ei mäletanud ma enam ta teooriate üksikuasju, kuid ta on mulle alati huvitav tegelane tundunud ning ma ootasin raamatu lugemist suure põnevusega. Autori nägemuses on  Sigmund Freud meeldiv tegelane, selline muhe ja intelligentne vanapapa, kellel pole mingi teema arutlemise suhtes eelarvamusi. Ilukirjanduslikud osad on tihedalt läbi põimunud ajalooliste faktidega Freudi elust ja teooriatest. Raamatu tase on minu arvates veidi ebaühtlane - ilukirjanduslik osa on nõrgem kui faktipõhised lõigud (viimane on ka mõistetav, sest autoriks on psühhiaatriakonsultant). Alguses olin päris pettunud, sest mind häiris, kuidas Sigmund iga natukese aja tagant kavalalt/nukralt naeratas, kuid siis haaras loetu kaasa ja oli väga huvitav. Arvan, et see raamat sobiks kindlasti lugemiseks neile, kes otsivad natuke teistsugust ajaloolist kirjandust. Puudulikke eelteadmisi pole vaja karta, sest raamatus on kõik ilusti lahti seletatud.

inglise keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud 

Goodreadsi hinnang: 5/5 (paneksin 4.5)

***Suur tänu kirjastusele Varrak!***

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar