24 juuli 2023

L.T. Shearer "Kass, kes tabas tapja" (I)


Endine politseinik Lulu jäi hiljuti leseks ja pärast mehe kaotust otsustas ta ühisest kodust välja kolida, paadi osta ja sinna elama asuda. Ühel päeval, kui ta oma uut elukohta korda seab, tuleb sinna kass. Ja mitte sugugi tavaline kiisu, vaid rääkiv kass. Loom ütleb oma nimeks Conrad ning osutub üllatavalt nutikaks ja elutargaks (mis kassiomanikele ei tule muidugi mitte mingisuguse üllatusena). 
Lulu ämm Emily'l on Alzheimer ja ta elab vanadekodus. Emily sureb ootamatult ning keegi peale Lulu ei pea seda kahtlaseks, sest naine oli ju eakas. Kuid Lulu ja Conradi sisetunne sunnib asja lähemalt uurima. 
Ühelt poolt on tegemist kerge krimkaga, kus pole mingit peast segi, verise noaga ringijooksvat sarimõrvarit, vaid vanadekodus aset leidnud surmajuhtum. Hästi palju on juttu hoopis elulisematest ja paljudele kahjuks tuttavamatest asjadest, näiteks Alzheimerist ja selle mõjust nii inimesele endale, kui ta lähedastele; surmast ja sellele järgnevast, matuste korraldamisest, leinast ja kaotusevalust. 
Kassi osa on muidugi tore, kuid muus osas on raamat oma elulisusega üsna masendav. Olen nii surma, kui Alzheimeri diagnoosi seoses oma vanematega hiljuti läbi teinud ja lugemine tõi palju emotsioone jälle pinnale. Nii, et mõelge enne, kui lugema hakkate, kui asi on värske, siis parem mitte.
Ääremärkuse korras, Lulu mainib mitu korda, kuidas ta on kassi õlal kandmisega nii harjunud, et enam ei tunnegi looma raskust ja mina mõtlen, et Conrad peab ikka väike kass olema. Kui mu kaheksakilone paks kõuts pikalt õlal istuks, ma küll tunneks. Pildile jäi hoopis Henry, kes on kehakaalult väiksem, aga arukam.

pealkiri: "Kass, kes tabas tapja"
autor: Shearer, L.T. 
tõlkija: Lemetti, Piret
kirjastus: Eesti Raamat
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 270
ilmumisaasta: 2022

ISBN-13: 9789916703328

inglise keeles: "The Cat Who Caught the Killer"
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 3/5 

***Suur tänu kirjastusele Eesti Raamat!"***

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar