16 juuli 2023

Mel O'Doherty "Langenud"


Michael Connolly ema on peast segi. Seda ütlevad 1970ndatel nii arstid, kui kohalikud elanikud, sest kuidas saavad ta väited nunnade pahatahtlikku tegevuse kohta tõsi olla? Kolmkümmend aastat hiljem tuleb välja, et kõik, mida Michel'i ema Bessborough'i ema-laste kodu kohta rääkis, oli tõsi. Ta ei valetanud, aga nemad panid ta ikkagi hullumajja kinni...
Eelmise aastal tühistas Usa ülemkohus enda aastakümnete eest tehtud üleriigiliselt abortilubava otsuse ja andis otsustamise üle osariikidele. Selle muudatuse tulemusena on osariigiti nii lubavaid kui ka ülirangeid abordivastaseid seadusi. Näiteks lubatakse ühes aborti teha ainult kuuenda rasedusnädalani või ei tehta erandeid ei vägistamise ega instesti tagajärjel rasestunutele või loote raske puude korral. Küsimus, kas oled valiku või elu poolt lõhestab ühiskonda ja mõlemad pooled on argumentides kirglikud. 
Just selline on taust, milles ma "Langenut" lugema hakkasin ja minu silmis on see hoiatuslugu sellest, mis saab siis kui abordivastased (usu)grupid võidavad, aga järgnevat korralikult läbi ei mõtle. Mis saab neist lastest?
"Langenud" on raske ja valus ja kohati segane raamat, aga väga oluline. On raamatuid, mis on oma õuduses nii head, et neid tuleb lugeda. Kergeks suvelugemiseks kindlasti ei sobi, kuid masendavalt pimedal sügisel-talvel võib veelgi raskem olla.

pealkiri: "Langenud"
autor: O'Doherty, Mel
tõlkija: Lemetti, Piret
kirjastus: Eesti Raamat
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 256
ilmumisaasta: 2023 (esmatrükk 2021)

ISBN-13: 9789916125762

inglise keeles: "Fallen"
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 5/5 

***Suur tänu kirjastusele Eesti Raamat!"***

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar