28 detsember 2021

Norman Ohler "Blitzed: Drugs in Nazi Germany"

 
Ma jagaksin raamatu tinglikult kaheks osaks. Kui ühes räägitakse Natsi-Saksamaa olukorrast üldiselt, siis teises keskendutakse Hitleri narkomaaniale.
Kolmandas Reichis kasutusel olnud ravimite kirjeldusest, oli kõige huvitavam Pervitini ehk metamfetamiini osa. Kui tänapäeval on see aine tuntud narkootikum, siis Saksa keemikud töötasid selle välja ravimina, mis aitab inimestel kaua virge olla ja ilma puhkepausideta pikalt töötada. Pervitini müüdi vabalt apteegis ning see oli laialt kasutuses, toodeti isegi metamfetamiini sisaldavaid komme. Teise maailmasõja ajal anti seda  sõduritele, et nad kauem aktiivsed ja võitlusvalmis oleksid. 
Raamatu teine pool keskendub Hitleri ja tema ihuarsti Morelli suhtele ning Hitleri narkomaaniks kujunemisele. Autori rõhuasetus tundus kummaline, sest jäi mulje nagu asetaks ta süü Hitleri hulludest otsustest osaliselt Morellile, st kui arst poleks talle igasugu sodi sisse süstinud, siis oleks võibolla ka paljud õudused juhtumata jäänud. 
Mulle meeldis üldine Saksamaa osa enam, Morelli-Hitleri suhte kirjeldamine muutus lõpuks üksluiseks. Ajaloohuvilisele siiski põnev lugemine.

pealkiri: "Blitzed: Drugs in Nazi Germany"
autor: Ohler, Norman
kirjastus: Penguin
formaat:
pehmekaaneline
lehekülgede arv: 360
ilmumisaasta: 2017 (esmatrükk 2015)

ISBN-10:
0141983167
ISBN-13: 9780141983165
 
eesti keeles: "Patsient A. Uimastid Kolmandas Reichis"
saksa keeles: "Der totale Rausch: Drogen im Dritten Reich"

Goodreadsi hinnag: 4/5 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar