31 mai 2017

Libba Bray "The Diviners" (Diviners I)

Evie O'Neill saadetakse karistuseks onu juurde New Yorki paremat käitumist õppima. Ideaalne plaan, kas pole, sest mis saaks viltu minna kui tüdrukule meeldib pidutseda, on aasta 1926, linn täis salabaare ning keelatud alkoholi? 
Onu Will on paranormaalsete asjade muuseumi direktor ning kui leitakse kummaline rituaalmõrva ohver, palub politsei ta erialast arvamust. Evie läheb onuga sündmuspaigale kaasa ning taipab, et temagi saaks mõrvari leidmisel aidata, nimelt suudab ta mõnda inimese isiklikku eset käes hoides, tolle minevikku näha.
Loo idee meeldis mulle väga, täpselt minu teema, lugesin ja värisesin ning põhisüžeeliin oligi ainuke põhjus, mis mind raamatu juures hoidis. Teistsuguse sisu korral oleksin juba esimeste lehekülgede järel käest pannud, sest  ma pole tükil ajal kohanud nii rumalat peategelast kui Evie. Ühelt poolt võib muidugi püüda teda välja vabandada, st noor, just maalt tulnud ja selle võrra ka naiivsem ja eluvõõram, kuid kui kaua võib? Lõpuks tekkis mul lootus, et ehk õppis ta midagigi, kuid siis teeb ta sellise ämbri, mis annab küll hea eelduse järgmiseks raamatuks, kuid loo ja tegelase arengu seisukohast on täielik  nullseis. Ka segas mind autori püüd "audentset" sõnavara sisse panna, st kui Evie oma suu lahti teeb, siis on see jutt nii slängi täis, et mõjub ebaloomulikuna. Kolmandaks, liiga palju ulmet pole hea, autor oleks pidanud piirduma vaid ühe teemaga, st. vaimud sobisid antud ajastusse imehästi, kuid see teine asi mitte (kes on lugenud, see saab aru).   
Lõppkokkuvõttes, kui tahate lugeda head vaimujuttu ja olete valmis tüütute peatükkidega silmiti seisma, siis soovitan.

pealkiri: "The Diviners"
autor: Bray, Libba
keel: inglise
kirjastus: Little, Brown Books for Young Readers 
formaat: pehmekaaneline
lehekülgede arv: 578
ilmumisaasta: 2013 (esmatrükk 2012)
ISBN-10: 0316126101
ISBN-13:
9780316126106

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: "Aller Anfang ist böse"

Goodreadsi hinnag: 2.5/5 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar