15 august 2022

Sunyi Dean "The Book Eaters"


Inglismaal elavad kuus raamatusööjate perekonda, kes hoivad end inimestest eraldi ja toituvad ainult paberile trükitud kirjasõnast. Nende rass on välja suremas, sest raamatusööjatest tüdrukuid sünnib aina vähem ning iga naine on enne menopausi võimeline sünnitama vaid kaks järeltulijat. Sellest tulenevalt abielluvad neiud kaks korda, iga kord erinevasse peresse. Abieluleping kestab neli aastat, kuhu mahub rasedus, sünnitus ja kolm aastat lapsega koos olemist. Pärast seda kolivad naised oma koju tagasi, kas uut abielu ootama või niisama olema. Lapsed jäävad isaga. Abiellumist kontrollivad ja organiseerivad rüütlid. 
Mõnikord sünnib raamatusööja asemel puudega laps, nn. mõistusesööja (mind eater), kes ei toitu mitte raamatutest, vaid inimeste mõistustest. Nad imevad ohvri aju kõigest seal olevast puhtaks, pmt. võtavad isiksuse koos kõigi mälestuste ja oskustega. Mõistusesööjaid nimetatakse draakoniteks ja rüütlid kasutavad neid oma musta töö tegemiseks. 
Üks kuuest perekonnast leiutas ravimi, mis aitab draakonite toitumisharjumusi kontrolli alla hoida, kuid nad kadusid jäljetult.
Raamatu peategelane Devon on raamatusööja ja lapsest peale end eriliseks, printsessiks pidanud. Tüdrukuid söödetakse vaid ilusate muinasjuttudega, et nad teaksid, kuidas kuulekas printsess käituma peab. Esimesest abielust sünnib Devonile tütar Salem, teisest poeg Cai, kes kahjuks osutub mõistusesööjaks. Poja kaitsmise nimel on Devon kõigeks valmis ja hakkab ravimit tootvat perekonda otsima. 
Milline vaimustav pealkiri, kas pole? Kui te ootate helget ja võibolla isegi romantilist fantaasialugu, siis siit te seda ei leia, pigem võiks seda kohati isegi õudukana kirjeldada. Raamatud on nende sööjate jaoks vaid toit ja info kogumise allikas. Tahad uut keelt õppida või oskust omanda, pole midagi lihtsamat kui söö sõna- või käsiraamat ära. Sellega seoses tekkis mul küsimus, et millega need olendid (nad poleks end inimesteks nimetanud) küll terved päevad tegelesid ja raha teenisid. Kuna raamatusööjad ei ole võimelised kirjutama õppima, siis pole neil ei dokumente ega ka töökohti. Mismoodi nad hakkama said?
Algus läks väga ladusalt, mulle meeldisid tagasivaated Devoni minevikku, kuid oleviku osa jäi järkjärgult nõrgemaks. Kui alguses võeti aega tausta ja tegevusi pikemalt-põhjalikumalt selgitada, siis lõpp liikus liiga kiiresti. 
Esimese teose kohta tubli saavutus ja kui autorilt veel midagi ilmub, siis loeksin küll. Teistele lugejatele tahaks hoiatuse kaasa anda, et raamatus on naiste ja laste vastast vägivalda. 

pealkiri: "The Book Eaters"
autor: Dean, Sunyi
kirjastus: Tor Books
formaat: kõvakaaneline

lehekülgede arv: 304
ilmumisaasta: 2022

ISBN-10: 1250810183
ISBN-13: 9781250810182
 
saksa keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 2.5/5

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar