05 märts 2022

Ann Wolbert Burgess, Steven Matthew Constantine "A Killer by Design: Murders, Mindhunters and My Quest to Decipher the Criminal Mind"


1970ndatel oli vägistamiste ja tapmiste arv Usas tõusuteel ja selle tulemusena loodi FBI Behavioral Science Unit (BSU) (endine nimetus). Raamatu autor Ann Wolbert Burgess ei kuulunud FBisse, kuid kutsuti osakonnaga koostööd tegema, sest ta oli eelnevalt uurinud ja küsitlenud vägistamisohvreid.
Imetlusväärne, et spetsialistid suudavad kuriteopaiga ja ohvrite järgi nii palju järeldusi teha ja uurijad "õige" inimeseni suunata. Kuid valdkond tundub mulle isegi pärast raamatu läbilugemist natuke müstilisena.
Mitte otseselt raamatuga seotud märkus, aga kuna autor räägib alguses vägistamisohvritest pikemalt, siis tekkis mul "huvitav" seos dokumentaalsarjaga Ted Bundyst, mida samal ajal vaatasin. Nimetatud seeriamõrvar tegutses Usas 1970ndatel, seega umbes samal ajal kui Burgess oma uuringuid läbi viis. Meelde jäi kommentaar, et sel ajal oli soovitati naistele, et kui teid rünnatakse, siis on kõige mõtekam vait olla ja mitte vastu võidelda, sest nii on kõige suurem tõenäosus ellu jääda. Ma ei hakka sellest potensiaalsest seosest mitte mingeid põhjapanevaid järeldusi tegema, pole piisavalt pädev ning asjad pole mitte kunagi nii lihtsad, kui tugitooli asjatundjale tundub, kuid minu jaoks tekitasid raamat ja dokumentaal terviklikuma pildi. 
Kui valdkond huvitab, siis raamatut julgen soovitada küll, kuid pange tähele teose alguses olevat hoiatust, et sisaldab juhtumite detailseid kirjeldusi ning häirivaid fotosid.

pealkiri: "A Killer by Design: Murders, Mindhunters and My Quest to Decipher the Criminal Mind"
autorid: Burgess, Wolbert Ann; Constantine, Matthew Steven
kirjastus: Hachette Books
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 320
ilmumisaasta: 2021

ISBN-10: 0306924862
ISBN-13: 9780306924866

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 5/5 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar