02 veebruar 2020

Michelle Paver "Wakenhyrst"


1913. aastal leidis Inglismaal aset mõrv, millel polnud mitte mingit loogilist põhjendust. Lugupeetud härrasmees, Edmund Stearn lihtsalt astus ühel päeval majast välja ning tappis inimese. Juhtunut nägi pealt ta kuueteistkümneaastane tütar Maude, kes pole siiani omapoolset kommentaari andnud. Isa pandi hullumajja, kus ta hakkas pilte maalima.
1966. aastal tärkab tookordsete sündmuste vastu uuesti huvi, sest isa maalid on vahepeal kuulsaks saanud ja reporterid tüütavad Maude'i lootuses mõrva kohta vastuseid saada. Esialgu on ta igasuguste intervjuude vastu, kuid lõpuks otsustab rahapuudusel, oma loo ära rääkida.
Me liigume päris algusesse ning meenutustes vahelduvad Maude'i mälestused isa päevaraamatute sissekannetega. Läbi tütre silmade avaneb pilt kodust, mida valitseb türannist isa ning kus emal pole mingit sõnaõigust. Küll peab ta igal ööl abielunaise kohustusi täitma ning sellest tulenevaid lapsi kandma ja matma. Viimase sünnituse puhul andis arst isale valida, kas päästa naine või laps, sest mõlemat poleks saanud ja isa otsustas lapse kasuks. Imik suri pärast ristimist.
Päevaraamatutest kujuneb pilt endast heal arvamusel mehest, kes peab naisi endast madalamaks. Nad on rumalad olendid, kes sobivad vaid ta seksuaalseid vajadusi rahuldama, sest tervisele pole ju hea, liiga pikalt vahet pidada.
Ühel oma jalutuskäigul leiab Edmund keskajast pärit kuradit kujutava maali. Samm-sammult hakkab ta uskuma, et pildil olev deemon on lahti pääsenud ja majja tulnud. Ta päevikus on kirjas kõik püüded seda olendit takistada ning kõige lõpuks ongi eksortsism ehk mõrv ainuke lahendus. 
Goodreadsis oli see paigutatud õudukate alla, kuid minu jaoks on see pigem raamat hulluksminemisest. Oli stseene, kus oleks võinud tõesti arvata, et "miski" majas ringi liigub, kuid samahästi võib ka oletada, et isa hullumeelsus mõjub ka tütrele. Kuna Maude süüdistas isa endale tähtsate asjade kaotamises ja otsis võimalusi kätte maksta, siis oli õhus ka võimalus, et tema tegi neid asju isa kiusamiseks.
Olgu, kuidas on, aga minu jaoks oli "Wakenhyrst" kummaline, aga väga kütkestav lugemiselamus. Alustasin ja käest panna enam ei saanudki. Loed ja kurvastad, vihastad ning vangutad pead. Isa tegelaskuju pole ma siiani peast välja saanud, sest ma ei suuda otsustada, kas ta oli loomult paha või oma kasvatuse vili.

pealkiri: "Wakenhyrst
autor: Paver, Michelle
keel: inglise
kirjastus: Head of Zeus
formaat: pehmekaaneline
lehekülgede arv: 385

ilmumisaasta: 2019
ISBN-10: 1788549570
ISBN-13: 9781788549578
  
eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnang: 5/5 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar