30 jaanuar 2020

Robert Harris "Second Sleep"


Robert Harris viib meid 1486. aastasse Exmoori külla, Inglismaal. Kohalik kirikuõpetaja sai õnnetult surma ning noor preester Christoper Fairfax tuleb teda matma. Surnu asju läbi vaadates avastab ta, et mees huvitus teemadest ning kogus antiikseid esemeid, mille kirik on juba ammu ketserlikuks kuulutanud. Kuigi ta ei tohiks, hakkab ta seda asja lähemalt uurima.
Autori vaatenurk meeldis mulle väga, kuid teostus oleks võinud olla natuke parem, praegune tulemus jäi nõrgaks ning pealiskaudseks. Idee võimaldanuks hoopis sügavamat teemaarendust.
Olen täiesti teadlikult väga-väga hägune, sest "Second Sleep" on üks neist raamatuist, mille puhul on sisu saladuses hoidmine ülioluline.

Nüüd tuleb SPOILER.


KUI EI TAHA SISU TEADA, SIIS ÄRA ENAM EDASI LOE.


See, mis esmapilgul tundub tavalise ajaloolise romaanina, on tegelikult postapokalüptiline lugu. Umbes 2025. aasta paiku vajus meie praegune ühiskond kokku, elektrisüsteem vedas alt ning maa mattus pimedusse, linnad hävinesid ja inimesed metsistusid.
Kiriku silmis toimus muidugi nö. päris, Jumala poolt põhjustatud maailmalõpp, mitte inimeste enda poolt kokkukeeratud katastroof. Otsustati, et see apokalüpsisse aasta saab aastanumbriks 666 ja nüüd on aeg u. 800 aasta võrra edasi tulevikku liikunud. Meie arusaama järgi on siis tegelikult umbes 2886. Need vanad esemed, mida preester kogus on nt. plastiklusikad, pangakaardid, Apple telefon jne. Meieaegseid asju on veel alles, aga suurem osa teadmistest on kadunud, sest koos elektriga kadus ka Pilv.
Põhimõtteliselt keerati osuti nulli ja hakati otsast peale. Hirmus on aga see, et autori nägemuses läheb ka teisel korral kõik samas suunas, mis esimesel. "Uus" 15. sajandi ühiskond on sarnane ajalooraamatutest loetule.  Kas see tähendab, et inimkond ei õpi oma vigadest ja on igal juhul hukule määratud?

pealkiri: "Second Sleep"
autor: Harris, Robert
keel: inglise
kirjastus: Knopf Publishing Group
formaat: kõvakaaneline
lehekülgede arv: 304

ilmumisaasta: 2019
ISBN-10: 0525656693
ISBN-13: 9780525656692
  
eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: "Der zweite Schlaf"

Goodreadsi hinnang: 3/5 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar