06 veebruar 2020

Andreas Gruber "Todesmal" (Maarten S. Sneijder V)


Ühel päeval astub politseijaoskonna uksest sisse nunn, kes ütleb kahte asja. Esiteks sooritab ta järgmise nädala jooksul seitse mõrva ning teiseks räägib ta edasi vaid Maarten S. Sneijderiga. Kahjuks pani viimane just ameti maha ja nii saadetakse ta juurde hoopis Sabine Nemez. Loodetakse, et kuna Sabine on Sneijderiga pikalt koos töötanud, siis ehk sobib tema nunnale ka, kuid naine jääb endale kindlaks ning lõpuks ei jäägi ülemustel muud üle, kui Sneijderi hullumeelsete tingimustega nõustuda ning ta tööle tagasi võtta. Algab võidujooks ajaga, sest esimene ohver on juba leitud ning on põhjust uskuda, et nunnal on ka teiste osas tõsi taga.
"Todesmal" on ülesehituselt ebaharilik kriminull, sest mõrvari(te) ja ohvrite isikud on juba päris varakult teada. Seega on hoopis küsimuseks, kas uurijatel õnnestub kuritegude toimumist takistada.
Eelnevatest raamatutest on Gruber mulle tuttav eriti jõhkrate mõrvameetodite väljamõtlemise poolest ning sama kehtib seegi kord. Näiteks, ühest ohvrist kasvab bambus läbi. Kuid sel korral saab jõhkruse auhinna endale hoopis mõrvade motiiv. 1970ndatel olid tolles nunnakloostris asjad organiseeritud nii, et mehed vägistasid abtissi õnnistusel sealseid naisi ning neist vahekordadest sündinud imikuid, kasutati katsejänestena röntgenitehnika edasiarendamisel. Lapsed pidasid vastu umbes aasta, siis toodi nende laibad uuesti kloostrisse ja maeti roosiaeda maha. Nunnal sündisid kaksikud ning vaid tänu sellele, et tal õnnestus imikud kloostri tulekahju segadust ära kasutades, ohutusse kohta toimetada, pääsesid mõlemad teiste laste hullust saatusest. 
Jõhker ja veidi hollywoodilikki, kuid hea raamat, mida võib julgelt ka eraldiseisvana lugeda. Olen kuulnud arvamust, et see on sarja parim raamat. Ei oska seda arvamust ei kinnitada ega ümber lükata, sest ma lihtsalt ei mäleta eelmisi piisavalt hästi.

pealkiri: "Todesmal"
autor: Gruber, Andreas
keel: saksa 
kirjastus: Goldmann Verlag
formaat: pehmekaaneline
lehekülgede arv: 592

ilmumisaasta: 2019
ISBN-10: 3442486564
ISBN-13: 9783442486564
  
eesti keeles: pole ilmunud
inglise keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnang: 4/5 

Samal autorilt olen veel lugenud:
1. Andreas Gruber "Todesfrist" Maarten S. Sneijder I)
2. Andreas Gruber "Todesurtail" Maarten S. Sneijder II)
3. Andreas Gruber "Todesmärchen" Maarten S. Sneijder III)
4. Andreas Gruber "Todesreigen" (Maarten S. Sneijder IV)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar