13 oktoober 2017

Heli Künnapas "Tähtajaline elu" (I)

Raamatu peategelane, nooruke Rebecca põgeneb suhtekriiside eest aastaks Ameerikasse lapsehoidjaks. Võõras riigis ja kultuuris hakkamasaamine pole kerge.
Lugesin "Tähtajalist elu" väga sobival ajal, ise lennukiga Usasse, koju lennates. Raamat sai ruttu läbi ja nii oli mul pika lennusõidu ajal aega järele mõelda. Alustuseks ütlen, et see oli mu esimene kokkupuude nimetatud autori teostega ja tema stiil meeldis mulle, oli hea ja kerge lugeda.
Sisu  hinnata on natuke keerulisem. Kuigi ma pole kunagi peategelasega täpselt samas situatsioonis olnud, oli kõik see, mida Rebecca kogeb õige, kuid ka väga stereotüüpne. Mäletan ise, et enne esimest korda Ameerikasse tulemist arvasin, et Usas käiakse kogu aega ka toas kingad jalas, poes pakitakse kogu toit pruunidesse paberkottidesse ning kellegile külla minnes, on tavaline nende külmkapi kallale minna, lisaks on ameeriklased muidugi pealikaudsed ning pideva naeratusega näol, sest see on maailm, mida teleseriaalid toidavad. Kuid siin elades näed, et see arusaam on samuti pinnapealne, sest nii riigis kui inimestes on hoopis enam peidus. Ajaga kohaned ja aktsepteerid uue elukoha nii häid kui halbu külgi. Võibolla tuleb see raamatu järjes, kuid esimeses osas jäigi mul puudu just  kohanemisest.
Oleks huvitav teada, kas autor kirjutas selle omadele kogemustele toetudes või mõnede materjalide põhjal. Antud kujul mõjus loetu natuke käsiraamatu "Mida oodata Usasse lapsehoidjaks tulles" ilustamata versioonina, st loetu põhjal ei julgeks ma küll kohvreid pakkima hakata. Reaalse lapsehoidmise osa jäi raamatus samuti natuke napiks.    

pealkiri: "Tähtajaline elu"
autor: Künnapas, Heli
keel: eesti
kirjastus: Kuuse Farm OÜ
formaat: kõvakaaneline
lehekülgede arv: 158
ilmumisaasta: 2015

ISBN-13: 9789949384068

inglise keeles:
pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 2.5/5 (punktihinnangu andmine oli raske, seepärast otsustasin, et panen kiriku keset küla ja annan täpselt keskmise)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar