21 oktoober 2023

David Grann "Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI"


19. sajandi alguses leiti Usas, Oklahomas elavate Osage indiaanlaste maadelt naftat ning kõik suguharu liikmed said selle müügitulust oma osa. 
Paberil peal olid kõik väga rikkad, reaalselt aga mitte, sest neil polnud oma rahale juurdepääsu. Nimelt oli Usa valitsus arvamusel, et puhtaverelised indiaanlased on kui lapsed, kes ei oska rahaga mõistlikult ringi käia. Lahenduseks oli neile kohaliku kogukonna valgete seast nö. kaitsja määrata, kes siis iga rahakulutamise soovi üle vaatab ja vastavalt, kas kinnitab või tagasi lükkab. Kuna naftarahade osalust sai edasi pärandada ka mitteindiaanlastele, siis edasi juhtus täpselt see, mida oligi oodata - nn. kaitsjad muutusid rahaahneks ja hakkasid oma eeskoste all olevaid inimesi maha nottima ja nende osalust endale pärandama. Natukenegi valgetega segunenud inimesi peeti kompetentseteks. 
Käsitletav teema on kõike muud kui kerge meelelahutus, aga raamat on väga hästi loetav. Kuna tegemist on päriselt aset leidnud sündmustega, siis on teoses ka ohtralt pildimaterjale, mis mainitud inimesed reaalsemaks teeb.
Ma jõudsin lugemiseni tänu filmi reklaamile ja olen väga õnnelik, et nii läks. Minu silmaring on nüüd palju laiem, sest autor kirjutab ka mõrvade tausta rohkem lahti. Teadsin ju ennegi, et ameeriklased ei kohelnud indiaanlasi hästi, kuid täpsemad teadmised puudusid. See lünk sain nüüd natuke täidetud.

pealkiri: "Killers of Flower Moon" David Grann "Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI" 
autor: Grann, David
kirjastus: Simon & Schuster India
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 339
ilmumisaasta: 2018

ISBN-10: 0857209035
ISBN-13: 9780857209030

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: "Das Verbrechen: Die wahre Geschichte hinter der spektakulärsten Mordserie Amerikas.

Goodreadsi hinnag: 5/5 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar