21 juuli 2022

Carlos Ruiz Zafón "Vaimude labürint" II (Unustatud raamatute surnuaed IV)


Originaalis ilmus raamat "Vaimude labürint" ühe teosena, eesti keeles jagati neljas osa kaheks raamatuks ja esimesest kirjutasin siin.
"Unustatud raamatute surnuaia" sari on käesolevaga läbi. Esimese osa postituses kirjutasin, et "Ei ole enam mingit maagilist  ja müstilist maailma, on vaid julm Franco-aegne Hispaania." ja sama kehtib ka praeguse, lõpuraamatu kohta. Leheküljed on täis kurbust, valu ja õudust, kuid ka lõpetatuse ja otsade kokkutõmbamise tunnet. Kõik tegelased said omale "väärilise" lõpu. Vääriline on siinkohal muidugi täiesti subjektiivne mõiste, aga mul oli hea meel, et mu lemmikul Ferminil  läks hästi. 
Teise osa lugemine võttis mul kaua aega. Lükkasin seda hetke nii kaua, kui võimalik edasi, sest ei tahtnud lool lõppeda lasta. Lõpuks oli muidugi nii, et niipea kui esimese lehe avasin, ei suutnud enam käest panna ja lugesin ühe hooga läbi. 
Kohati tabasin end mõtlemast, et kuigi olen neljanda raamatu lugemist väga nautinud, on mul veidi kahju, et see kirjutati. Eelmistes osades ja eriti "Tuule varjus" oli salapära ja lummust, mis on nüüdseks täielikult kadunud. Selle asemel avaneb lugejale Franco diktatuur kogu oma õuduses ja seda, mida eelmisest osades võis vaadelda müstilisena, näidatakse käesolevas, hoopis vaimuhaigusena. Kuid Zafon oskab isegi hirmsatest asjadest väga nauditavalt kirjutada. 
Ei teagi, mida siia lõppu kirjutada. Tavalisel juhul kirjutaksin, et kui autorilt veel midagi ilmub, siis loen kindlasti, aga seda kahjuks enam ei juhtu. Loodan, et Carlos Ruiz Zafoni teosed ei leia kunagi teed "Unustatud raamatute surnuaeda", et neid loetakse ja mäletatakse veel kaua, kaua. Suur tänu kõigi ilusate ja meeldejäävate hetkede eest. 

pealkiri: "Vaimude labürint" II
autor: Zafón, Ruiz Carlos
tõlkija: Kolli, Eva
keel: inglise
kirjastus: Varrak
formaat: kõvakaaneline
lehekülgede arv: 440
ilmumisaasta: 2021
ISBN: 9789985351802
  
inglise keeles: "The Labyrinth of Spirits"
saksa keeles: "Das Labyrinth der Lichter"

Goodreadsi hinnag: 4/5

***Suur tänu kirjastusele Varrak!***

Samalt autorilt olen lugenud veel:


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar