17 veebruar 2021

Barbara Ehrenreich "Nickel and Dimed: On (Not) Getting by in America"

 
Raamatu autor on Usa ajakirjanik, kes tahtis eksperimendi korras järele proovida, kas ja kuidas on võimalik miinimumpalga peal elades hakkama saada. Katse kestis kolm kuud ja selle aja jooksul töötas ta nii ettekandja, majade ja hotellitubade koristajana, kui vandekodus ning Walmartis.
Teos ilmus esmakordselt 2001. aastal, kuid on omamoodi ajatu, sest probleemid pole kindlasti ei kadunud ega kuigipalju muutunud. Näiteks selgitab autor, et vaesed on tihtipeale sunnitud elama olukorras, kus nende eluaseme ja toidukulud on suuremad, kui need olla võiksid. Nad elavad kallimates motellitubades sest ei saa palgast korteri üürimiseks nõutavat tagatisraha kokku ja söövad rämpstoitu, sest puudub juurdepääs köögile, milles odavamat ja tervislikumat einet valmistada või säilitada.
Barbara Ehrenreichi nimi oli mulle tuttav, sest ta kirjutas eesõna raamatule "Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother's Will to Survive", millest ilmus postitus siinsamas blogis mõned nädalad tagasi. Esmapilgul on need kaks raamatut väga sarnased, sest mõlemas kirjeldatakse elu ja ellujäämist äärmises vaesuses, kuid kirjutajate taust pole ühesugune. See, mis on ühe jaoks lühiajaline eksperiment, on teise reaalne, igapäevaelu ja see tuleb ridade vahelt välja. Teadmine, et raskel elul on lõputähtaeg ning tal on tagataskus krediitkaart, mis häda korral välja aitab, annab turvatunde, mida "päris" vaesetel pole. 
Autor mõjub kohati ka naiivsena. Näiteks imestab ta, et keegi tema kõnest ja hoiakust ei avastanud, et ta on tegelikult kõrgelt haritud ja sellesse maailma ei kuulu; või, et ta pommuudisele, et tegelikult teeb ta eksperimenti ja kirjutab oma kogemustest raamatut, reageeriti vaid küsimusega, et kas sa siis järgmisel nädalal enam ei tule. Julgen arvata, et sellistel töökohtadel pole aega lobiseda ja see kes väljaspool tööd oled, pole oluline, küll on aga tähtis, kas ma pean järgmise vahetuse ajal kahe eest töötama või mitte.
Soovitaksin siiski lugeda, sest oli huvitav ja hariv raamat.
 
pealkiri: "Nickel and Dimed: On (Not) Getting by in America"
autor:
Ehrenreich, Barbara
keel:
inglise
kirjastus: Picador USA
formaat:
taskuformaadis kõvakaaneline
lehekülgede arv:
416
ilmumisaasta:
2017 (esmatrükk 2001)
ISBN-10:
1250161304
ISBN-13: 9781250161307


eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: "Arbeit poor. Unterwegs in der Dienstleitungsgesellschaft"

Goodreadsi hinnang: 3.5/5

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar