18 märts 2017

Mia Yun "House of the Winds"

"The names and stories we found in history books that taught us about Korea's thousand tumultuous years were mostly those of men. The stories of Korean women - those who died anonymously, those who paid with their lives each time a disaster struck, a tragedy occurred, an invasion intruded upon the land - where not there. We heard their stories from women. They told us how women were violated and scarred repeatedly by the hostile outsiders and later even by men who came in friendly masks. As we listened, Korea seemed to become a bloodied Eden full of the voiceless souls of women." (Yun, Mia, 2000 (1998), "House of the Winds",  lk.172)

Raamatus kirjeldatud sündmused algavad 1960. aastate Koreas. Selleks ajaks oli inimestel juba selja taga 1910-1945 kestnud Jaapani okupatsioon ja 1950-1953 toimunud Põhja- ning Lõuna-Korea vaheline sõda. Peategelaseks on väike tüdruk, kelle kujunemist jälgime me lapsepõlvest täiskasvanueani. 
"House of the Winds" on omamoodi lühijuttude kogumik, milles erinevad naised oma lugu rääkida saavad, enamasti meenutavad nad sõja- ja näljaaastaid, üleelatud kaotusi ning raskusi. Meestegelased on kas eemalviibivad või ebaolulised, isegi peategelase isa on õnneotsija ja unistaja, kelle äriplaanid enamasti vettvedama läksid, kuid naised on tugevad.
See on lehekülgede arvu poolest väike, aga sisult väga "suur" raamat. Aeglaselt kulgev, kuid hästi tiheda tekstiga, milles iga sõna näib olevat väga hoolikalt valitud ning  kiiresti lugedes läheks osa ilust ja sisust kindlasti kaduma. Siinkohal mõtleb mõni mu postituse lugeja, et mis tähendab, et "sõnad on hoolikalt valitud", kas pole see siis iga raamatu puhul nii? Kuid ei ole ju, on neid, mis on nii meelelahutuslikud, et lasevad end kiiresti neelata. Mia Yuni raamat on aeglaselt lugemise raamat, mis mulle väga meeldis.

pealkiri: "House of Winds"
autor: Yun, Mia
keel: inglise
kirjastus: Penguin Books
formaat: pehmekaaneline
lehekülgede arv: 240
ilmumisaasta: 2000 (esmatrükk 1998)
ISBN-10:
0140291946
ISBN-13: 9780140291940
 
eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 5/5 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar