20 juuni 2016

Otfried Preussler "Die Kleine Hexe"

Väike nõid on veel liiga noor (ainult  sada kakskümmend seitse aastat vana), et Walburgi ööl Blocksbergi mäel olevast suurtest nõidade peost osa võtta. Keelule vaatamata hiilib ta kohale ja jääb teistele nõidadele vahele. Ta sõlmib peanõiaga kokkuleppe, et kui ta järgmise aasta jooksul korralikult õpib ning "hea" nõid on, siis saab ta peol osaleda. Nii püüabki ta neile tingimustele vastavalt käituda ja aitab hädasolijaid, sest seda ju head nõiad teevad või mitte? 
"Väike nõid" ilmus 1957. aastal ning võitis 1958. aastal Saksa lastekirjanduse auhinna ja kuulub vaieldamatult lastekirjanduse klassikasse. Minuaegne eestikeelne raamat oli pehmekaaneline ja oranži kaanega ning kui aus olla siis ma ei mäletagi, millal seda viimati lugesin, sest mõned stseenid raamatust tulid päris uued ette. Pigem on meeles samanimeline telelavastus ja sealt pärit lustakas laul "Nõia elu", mis Marko Matvere esituses veelgi parem on.
Kuigi mu lemmikraamatuks on ja jääb sama autori sulest ilmunud "Krabat", oli see lugemiselamus tore tagasivaade lapsepõlve ning usun, et see raamat võiks ka tänapäeva lastele meeldida. Tegelikult käitubki ju väike nõid (kiusliku) lapsena, kes teadis ju küll, et ei tohi mäele minna, aga läks ikkagi ning pärast porises karistuse pärast.

eesti keeles: "Väike nõid"
inglise keeles: "The Little Witch"

Goodreadsi hinnang: 4/5

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar