11 mai 2015

Juri Rõtheu "Uni algavas udus"

Raamatu sisukirjeldus on järgmine: 
Romaani tegevus toimub aastail 1910-1923 ning kujutab põhjarahvaste elu ning nõukogude võimu kehtestamist põhjas. Jäämere rannikule Enmõni asulasse saabub valgete laev. Laevamehed üritavad laeva ümbritsevat jääd lõhkeainega purustada, kuid üks laevnik kaotab plahvatuses käed. Tšuktšidel palutakse haavatu kaugele asulasse arsti juurde toimetada. 

Tšuktšid asuvad haavatud kanadalase John Maclennaniga haigla poole teele, kuid ei jõua sinnani ning kohalik ravitseja opereerib Johni. Enmõni tagasi jõudes näevad mehed, et laev on lahkunud ja Johnil ei jää muud üle kui tšuktšide hulka elama jääda. Alguses võõrastavad kohalikud teda ja Johngi vaatab põhjarahvale ülevalt alla, kuid ajapikku saab naiivsest ja eluvõõrast noormehest kogukonna liige. 
"Uni algavas udus" ilmus 1968. aastal ja kui me nõukogude ideoloogia kõrvale jätame, siis on see teos üllatavalt ajakohane, sest räägib uute inimeste, elu ja kommetega kohanemisest. Mulle meeldis, märkisin isegi mitmeid tsitaate ära, kuid kahjuks ei leidnud oma märkmeid seda postitust tehes üles. Kui leian, siis lisan hiljem juurde.

inglise keeles: "A Dream in Polar Fog" 
saksa keeles: "Traum im Polarnebel"

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar