23 jaanuar 2013

Robin Sloan “Mr. Penumbras’s 24-Hour Bookstore“

Töötu arvutiprogrameerija Clay leiab lõpuks töö 24 tundi avatud Mr. Penumbra raamatupoes. Üsna pea märkab ta, et tegemist on üsna tavatu raamatupoega, sest tavalisi raamatuid on seal vähe ning klientegi eriti ei käi. See eest tulevad kummalised imimesed, kes raamatuid vahetamas käivad, st nemad toovad raamatu tagasi ja poe taganurgast antakse uus. Iga kliendi kohta tuleb täpselt arvet pidada ja logiraamatusse kirja panna isegi see, mis neil seljas oli. Loomulikult hakkab kummaline käitumine Clayid huvitama ja koos sõpradega olukorda uurides selgub et tegemist on „Unbroken Spine“ vennaskonna liikmetega, kes püüavad ühte raamatut lahti kodeerida ja seeläbi siis surematuks saada. 
Kiiresti ja mõnusalt loetav, kuid kohati tänapäeva tehnoloogia (arvutid, Kindle jne) keskne, nii et kui sul pole sellest aimugi, siis võivad mõned lõigud segaseks jääda. 
Häirisid kaks asja, esiteks see, et iga kord kui on vaja mingeid salapäraseid ja tundmatuid päritolu inimesi, siis kasutatakse eestlasi. Teiseks ülemlaul Googelile, põhimõtteliselt on lugu selline, et nimetatud vennaskonna liikmed on mõistatuse kallal juba 500 aastat vaeva näinud ja siis tulevad Google itimehed ja lahendavad selle kahe nädalaga ära. Minu meelest näitab see hästi, et tänapäevase tehnika kasutamine teeb elu küll elu mugavamaks ja toob lahenduse kiiremini kätte, aga omamoodi rikub ära ka, no ma mõtlen, et mõnikord on lahenduseni jõudmise aeglus ja protsess ka olulised.

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: "Die sonderbare Buchhandlung des Mr. Penumbra"



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar