30 mai 2023

Trygve Gulbranssen "Ja taamal laulavad metsad"


Gulbransseni triloogia sündmused leiavad aset 18. sajandil, kauges ja karges, sügavas Norramaa metsalaanes, kus on rikas Bjørndali talu. Sama vägevad ja uhked kui elamine, on ka selles elavad inimesed. Nad hoiavad omaette ning ei suhtle naabritega rohkem, kui hädapärast vajalik. Tegemist on aeglaselt kulgeva looga, ehtsa perekonna saagaga, kus on nii rõõmu kui kurbust, õnne kui kaotusevalu ning loomulikult ka armastust. Stiil poolest meenutas mulle Sigrid Undseti kirjutatut.
See oli üks sari, mis oli lugemist oodanud kaua, kaua. Kuna meil kodus ei olnud, siis jäi ka lugemata. Lõpuks ometi jõudis järg kätte ja siinkohal eriline tänu kirjastusel Eesti Raamat, kes selle uues ja kaunis köites välja andis.
Ma nautisin seda raamatut väga ja kui aus olla siis on mul hea meel, et seda keskkooli ajal ei lugenud. Siis otsisin teostest midagi muud ja oleksin seda liiga igavaks pidanud. Tegelikult polnud üldse igav, sest mitme põlvkonna lugu haaras kaasa. Soovitan teilegi, kas siis esmakordseks või ülelugemiseks. 

pealkiri: "Ja taamal laulavad metsad"
autor: Gulbranssen, Trygve
tõlkija: Antik, Agnes
kirjastus: Eesti Raamat
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 640
ilmumisaasta:
2022 (esmatrükid 1933-1935)
ISBN-13: 9789916123874

inglise keeles: "Bjørndal Triology"
saksa  keeles: "Die Björndal-Trilogie"

Goodreadsi hinnag: 5/5 

***Suur tänu kirjastusele Eesti Raamat!***

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar