27 aprill 2023

Richard Coles "Mõrv enne õhtupalvust"


Daniel Clement on kirikuõpetaja, kes elab koos oma ema Audrey ning kahe taksikoeraga Inglismaal, Champtonis. Raamat algab paljulubavalt ja naljakaltki - Danieli ettepanek kirikusse tualettruum ehitada, tekitab kohalikes elanikes lahkarvamusi. Vastuargumendid on, et esiteks polevat nimetatud ruumi kohe kindlasti pühakotta vaja ja teiseks peaks ehituse käigus kirikust eemaldama tagumised pingiread. Varsti nihkub inimeste tähelepanu mujale, sest kel on veel tahtmist wc-st mõelda, kui kogukonnas toimub mõrv. Ja siis veel teinegi.
Autor, Richard Coles on ise kirikuõpetaja ja nii tundub raamatu peategelase elukutse loomuliku valikuna. Mõnes mõttes võib teda isegi James Herriotiga võrrelda, sest kirjeldas Herriotki oma töö erinevaid tahke. 
Colesil on hea silm erinevate külaelanike kirjeldamiseks, ilmselgelt laiad teadmised religiooni, liturgia ja kirikuga seonduva osas ning mis saaks olla parim, kui taksikoerad raamatus, kuid täpse sihtgrupi osas olen siiski natuke segaduses. 
Idee poolest pidanuks olema tegemist kriminulliga, kuid pigem on tegemist väikese koha kirikuõpetaja elu ja olu põhjaliku kirjeldusega. Kuriteod ning nende lahendused juhtuvad justkui muuseas. 
Teistsuguse rõhuasetuse juures olnuks ka tulemus minusugusele lugejale põnevam, sest potensiaali ju tegelikult oli - väike briti kohake koos oma (veidrate) elanikega, mõrvad ja minevikusaladused, kuid lõpptulemus oli kuiv ja veniv. 
Jäi mulje, et autori eemärgiks polnud mitte üksnes kerge meelelahutuse kirjutamine, vaid ka lugeja harimine. Natuke taustainfot ei tee halba, sest see aitab situatsiooni mõista, kuid antud juhul tahtnuksin kiiremat tempot ja rohkem kuritegudele keskendumist. See raamat võiks sobida neile, kes armastavad aeglase kuluga kriminulle ning naudivad religiosset arutelu.

pealkiri: "Mõrv enne õhtupalvust"
autor: Coles, Richard
tõlkija: Haapanen, Reelika
kirjastus: Eesti Raamat
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 300
ilmumisaasta: 2022

ISBN-13: 9789916125199

inglise keeles: "Murder Before Eveningsong"
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 2/5 

***Suur tänu kirjastusele Eesti Raamat!***

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar