18 jaanuar 2023

Isabel Allende "Violeta"


Raamatu peategelane ja jutustaja Violeta de Valle sündis 1920. aastal rikkasse, aristokraatlikusse perekonda (täpset riiki pole kordagi mainitud, kuid võib oletada Tšiilit). Esimestest hingetõmmetest alates, kulgeb ta elu oluliste ajalooliste sündmuste taustal. Näiteks möllab ta sünnihetkel Hispaania gripi pandeemia, millest pere õnneks puutumata jääb.
1920ndate majanduskriis ja isa sahkerdused viivad de Vallede perekonna pankroti. Pärast isa enesetappu kolivad Violeta, ta ema ning tädid kaugesse maakolkasse. Seal elab ta kuni täiskasvanuks saamiseni, siis leiab omale töökoha, abiellub ja lahutab, saab kaks last ja lõpuks sünnivad ka lapselapsed. 
Raamat on kirjutatud autobiograafia vormis, mida Violeta oma elule tagasi vaadates tütrepojale jutustab. Ühelt poolt on ta elu olnud päris tava- ja ootuspärane (pere, töö ja lapsed), kuid teisalt väga tormilisi ja raskeid aegu täis, nii isiklikus, kui riigi poliitilises elus.
Kahjuks pean ütlema, et raamatu puuduseks on Violeta elu pikkus. Kui lehekülgedele peab mahtuma sada eluaastat, siis on ka lugeja lõpuks väsinud. Kõik, kellega koos alustasid, on lahkunud ja lõpuks on üksik olla. 
Siiski, Allende mulle meeldib, loen teda kindlasti ka edaspidi, sest tema kirjutamisstiil ja jutustamiseks valitud lood, on head, kuid tema tipuks jääb mu silmis "Vaimude maja". Senini pole miski suutnud seda ületada, kõik järgnevad on olnud lahjemad. 

pealkiri: "Violeta"
autor: Allende, Isabel
kirjastus: Ballantine Books
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 322
ilmumisaasta: 2022

ISBN-10: 0593496205
ISBN-13: 9780593496206

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: "Violeta"

Goodreadsi hinnag: 3.5/5 
 
Samalt autorilt olen lugenud veel:
Isabel Allende "A Long Petal of the Sea"
Isabel Allende "Japanese Lover" 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar