25 detsember 2022

Louise Erdrich "The Night Watchman"


1953. aastal oli Usa valitusel plaanis indiaanlaste reservaadid ära kaotada ja inimesed teistesse kohtadesse ümber paigutada. Thomas Wazhashak, kes on reservaadis asuva tehase valvur, innustab elanikke valituse plaani vastu protestima. Lõpuks reisib indiaanlaste esindus Washington DC-sse, kus nad kongressi ees tunnistusi annavad.
Patrice Paranteau ehk Pixie on noor, samas vabrikus töötav naine, kes peab oma palgaga venna ja ema ära toitma. Ta õde läks mehega kodust ära ja on nüüd kadunud, isa on alkohoolik, kes aegajalt pere käest raha väljapressimas käib.
Autor sai raamatu kirjutamiseks inspiratsiooni oma vanaisast, kes Turtle Mountain Reservationi inimestega koos just selle plaani vastu võitles. Kuigi sisututvustuses rõhutatakse seda, kuidas reservaadi elanikud Thomase eestvedamisel valitsuse kava vastu protestida tahavad, siis tegelikult pole see üldse raamatu keskne teema. Taustal jookseb see küll, aga rohkem räägitakse sellest, kuidas indiaanlased sellel ajal üldse elasid. Mõne süžeeliini tõepärasus on küll kaheldav, kuid see ei vähenda lugemiselamust. Minu jaoks oli see huvitav pilguheit maailma, millest ma enne peaaegu midagi ei teadnud. Mulle väga meeldis. 

pealkiri: "The Night Watchman"
autor: Erdrich, Louise
kirjastus: Harper Collins
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 453
ilmumisaasta: 2020

ISBN-10: 0062671189
ISBN-13: 9780062671189

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: "Der Nachtwächter"

Goodreadsi hinnag: 4.5/5 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar