05 jaanuar 2022

Eric Jager "The Last Duel: A True Story of Crime, Scandal, and Trial by Combat"


1386. aastal puhkes Prantsusmaal kahe aadliku vahel tuline kohtuvaidlus. Jean de Carrouges'i naine Marquerite süüdistas Jacques Le Gris'i enda vägistamises. Juhtum jõudis lõpuks kuningas Charles VI-ni välja ja viimane lubas vaidluse lahendamiseks meestel elu ja surma peale, duelli pidada. Usuti, et duelli ajal annab jumal võidu sellele, kel õigus. Kui Carrouges sureb, siis tähendab see, et Marquerite valetas ning karistuseks põletatakse ta elusalt, vahetult pärast abikaasa surma. 
Tegemist on tõestisündinud ja ajalooliselt dokumenteeritud juhtumiga. Autor toetub erinevatele materjalidele ning märgib eessõnas, et kui allikad olid erineval arvamusel, siis lähtus ta kõige tõenäolisemast. Jagaksin raamatu on tinglikult neljaks osaks: Jean de Carrouges'i ja Jacques Le Gris'i perekondliku tausta ning omavaheliste suhete selgitamine; vägistamise ja kohtumõistmise osa; duell ning järellugu. 
Kuigi jumal oli sel päeval Carrouges'i poolel, polnud kõik samal arvamusel ei siis, ega ka hiljem. 
Minu suureks üllatuseks sai mu 2022. aasta avaraamatuks teos, millega eelmisel aastal kõige rohkem hädas olin. Lugesin esimest kahtekümmend lehekülge ikka uuesti ja uuesti. Iga kord alustasin algusest, sest kuigi loetu oli arusaadav, ei jäänud mul midagi meelde, kogu aeg läks mõte uitama. Jäin endale kindlaks ja sundisin end sellest maagilisest piirist üle saama ning edasi lugema. Kui olin sissejuhatava tausta osast üle saanud, siis läks juba nii ladusalt ja põnevalt edasi, et ei saanud enam käest panna. 
Vaevalise alguse pärast panin natuke madalamad punktid, aga kokkuvõttes meeldis väga. 

pealkiri: "The Last Duel: A True Story of Crime, Scandal, and Trial by Combat"
autor: Jager, Eric
kirjastus: Crown Publishing Group
formaat:
 pehmekaanelised
lehekülgede arv: 256
ilmumisaasta: 2021 (esmatrükk 2004)

ISBN-10: 059324088X
ISBN-13: 9780593240885

eesti keeles: "Viimane duell"
saksa keeles: "Auf Ehre und Tod: Ein ritterliche Zweikampf um das Leben einer Frau" 

Goodreadsi hinnag: 3.5/5 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar