17 august 2015

Celeste Ng "Everything I Never Told You"

Loo keskmes on hiina-ameerika segaabielupaar 1970ndate aasta Ameerika väikelinnas. Pere keskmine laps Lydia leitakse uppununa ning pole kindel, kas tegemist oli mõrva, õnnestusjuhtumi või enesetapuga. Pereliikmed püüavad kaotusega toime tulla, aga surm ja kaotusvalu toob inimestest välja õeluse, mis paneb neid ütlema asju, mida nad muus olukorras oleksid varjatud või mitte kunagi avaldatud.
Pereema Marilyn unistas arstiks saamisest, kuid ootamatu rasedus tegi ta plaanidele lõpu. Kui ta aastaid hiljem kahe lapse emana üritab uuesti kolledžit lõpetada, siis lõpetab sellegi uus lapseootus. Marilyn annab alla ja hakkab oma unistusi läbi Lydia ellu viima. Tollal viiene tütar on nii õnnelik, et ema koju tagasi tuli, et on nõus kõigega, mida ema talle ette lükkab, olgu need siis teadusraamatud või lisa õppetöö. Ema pühendumise hinnaks on, et Lydia kasvab teistest lastest veelgi suuremas eraldatuses kui ta segapäritolu juba põhjustakski. Teismelisena pole tal peale Jacki ühtegi sõpra ning koolitöö ei edene nii hästi kui ta vanematel arvata laseb.
Isa James kannatas lapsest peale selle käes, et ta on teistsugune ja üritab oma heatahtlikkuses ja naiivsuses Lydiat samast tulevikust eemale hoida, kuid see ei õnnestu, vaid toimib pigem vastupidiselt. Teised lapsed, vanem vend ja noorem õde elavad oma õe varjus, vanemate tähelepanu on vaid Lydial.
See on lugu kaotatud unistusest ja oma unistuste elamisest laste kaudu, mis paneb järele mõtlema ning küsimusi esitama. Mingil moel tahaksin kogu selle traagika toimumise ja pereelu kujunemises süüdistada ema, sest Marilyn oli see, kes kogu tähelepanu Lydiale pööras ja sedasi pere kurssi muutis, kuid kas see on tegelikult aus? Oleks ta elu olnud teistsugune ameeriklastest mehega? Kuidas käitub Marilyn pärast Lydia surma noorema tütrega? Kas ta kordab oma vigu või teeb juhtunust oma järeldused ja laseb lapsel oma elu elada ja valikuid teha? Kõik need küsimused jäi minu jaoks vastuseta ja nii ongi hea, sest nüüd saan ise edasi mõelda. 
Olin sellest raamatust pikalt eemale hoidnud, kogu aeg mõtlesin, et see pole mulle, kuid eksisin täiesti. Soovitan lugeda, väga hea on.

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar