17 märts 2014

Veronica Roth "Divergent"

Alternatiivse Chicago ühiskond on jagunenud kuude gruppi, millest igaühe liikmed ülistavad kindlat voorust  - Siirad (Candor) ausust, Isetud (Abnegation) ennastsalgavust, Kartmatud (Dauntless) vaprust, Sõbralikud (Amity) rahumeelsust ja Erudiidid (Erudite) intelligentsust. Kuuenda grupi moodustavad nö. kastitud, kes ei kuulu ühtegi eelmisetest, sinna satuvad need, keda teised välja praagivad.
Kõik kuueteistaastased noored peavad otsustama, kelle hulgas nad oma tuleviku veeta tahavad. Valimispäevale eelneb testimine, mille käigus antakse testitavale teada, millisele voorusele iseloomulikke omadusi ta endas kannab.
Raamatu peategelane Beatrice on pärit Isetute hulgast. Testimisel selgub, et ta ei kuulu otseselt ühtegi gruppi, vaid on nö. kõrvalekalle (divergent), mida antud ühiskond ei soosi. Inimesi peab saama klassifitseerida, sest siis on neid võimalik  teatud viisil käituma treenida.
Valimispäeval otsustab ta Kartmatute kasuks ning võtab endale nimeks Tris. Päris koha saamiseks peab ta läbima füüsiliselt ja psühholoogiliselt raske treeningu, mille käigus muutub hall hiireke tõeliseks võitlejaks. Loomulikult leiab Tris teiste kandidaatide seast nii sõpru kui ka vaenlasi ning mängu tuleb ka armastus.
Ma olen viimasel ajal palju noortekirjandust lugenud ja ükskõik, kuidas ma ka ei vaataks, on sel raamatul palju paralleele S. Collinsi "Näljamängudega". Kahjuks pean ütlema, et minu silmis jääb Rothi raamat Collinsi omale alla. Teisena loetuna pole see enam sama mõjuv, uudsuse efekt on kadunud ning kõik on ettearvatav. Tegelased on nii ja naa, väga kaasa elama ei pane neist ükski. Siiski loen ka teised osad läbi, sest tahan teada, kuidas lugu edasi läheb ja lõppeb, aga öö läbi lugemas see seeria mind ei hoia (jah, see on näitaja).
Kui aus olla, siis ei meeldi mulle kummagi autori tulevikunägemus üldse. Nimetage mind vanamoeliseks, aga millal muutus romantiliseks tüdruk, kes on võimeline poisid läbi peksma? 

eesti keeles: “Lahkulööja”
saksa keeles: "Die Bestimmung"



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar