15 oktoober 2021

Camilla Sten "Pärija"


Victoria Eleanor (ta ise eelistab Eleanori nime) käib vastu tahtmist igal pühapäeval oma vanaema Vivianne juures õhtust söömas. Sel korral avab ukse tundmatu, kes kiiresti lahkub. Vanaema lebab vigastatult põrandal ja sureb. Kuna Eleanoril on prosopagnoosia ehk võimetus inimeste nägusid ära tunda ja kirjeldada, siis ei suuda ta mõrvarit hiljem tuvastada.
Viis kuud hiljem selgub, et Vivienne pärandas Eleanorile mõisa ja nüüd sõidab ta koos oma poiss-sõbra Sebastiani, advokaadi ja tädi Veronikaga varandust üle vaatama. Tühi maja on esimestest hetkedest peale kõhedust tekitav ning Eleanor on veendunud, et nad pole seal üksi. Kuna ta on pärast vanaema mõrva väga ebastabiilne olnud, siis ei võta teised ta juttu tõe pähe, kuid järk-järgult veenduvad kõik, et tal on õigus. Seal on veel keegi, kuid pole kindel, kas see on inimolend või minevikuvarjud. Lumetorm ei lase kellegil majast lahkuda ja nii ei jäägi neil muud üle, kui oodata.
Paralleelselt Eleanori looga jookseb Vivianne teenija Annuška lugu aastast 1965.
Kirjanik on peategelasele andnud erilise diagnoosi ja saab sellega lugejat ilusti ninapidi vedada. Eleanori segadustunne kandus lugedes mullegi üle, olin samamoodi masenduses, et ei tunne mõrvarit ära ka siis, kui tapjaga tõtt vaataksin. 
Oli huvitav ja põnev kuni lõpuni, kuid soovitamisega olen veidi ettevaatlik. Nimelt on antud raamat täis ka seesugust inimlikku kurjust, väärkohtlemist ja hoolimatust, mis ei tohiks mingil juhul tähelepanuta jääda, aga jääb. Miks ei muuda inimene ennast, kui talle selleks võimalus antakse? Miks sama julmalt edasi käituda? Miks keegi ei sekkunud ja midagi ei öelnud? Inglise keeles on termin "trigger warning", mis millega märgitakse, et järgnevas tekstis, pildis, filmis või kõnes on potsensiaalselt häiriv sisu. Paneksin selle "Pärijalegi" juurde. Mitte mõrva, vaid taustaloo pärast. Olete hoiatatud. 

pealkiri: "Pärija"
autor: Sten, Camilla
tõlkija: Laanemets, Li
kirjastus: Eesti Raamat
formaat:
 e-raamat
lehekülgede arv: 366 (paberraamatu)
ilmumisaasta: 2021
 (esmatrükk 2020)
ISBN-13:
9789916122099 (paberraamatu)

inglise keeles: "The Resting Place" (ilmub 20.03.2022)
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnang: 3.5/5 

***Suur tänu kirjastusele Eesti Raamat!"



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar