28 aprill 2018

Robyn Cadwallader "The Anchoress"


Ma polnud enne raamatu lugemist terminiga "anchoress" tuttav ja pidin Wikipediast tarkust juurde otsima. Sain teada, et keskajal levis komme, inimesi kiriku kõrval olevasse väikesesse kongi, elusalt sisse müürida. See oli vabatahtlik. Sissemüürimisele eelnes  matuseteremoonia, sest inimene oli uksest sisse astudes, välismaailma jaoks surnud. Tema edasine elu seisnes palvetamises. Kongist lahkuda polnud lubatud ja suhtlemine teenijate ning pihiisaga toimus läbi kardinaga kaetud akna. 
Raamat viibki meid 1255. aasta Inglismaale, kus 17. aastane Sarah otsustab end kongi sisse müürida lasta. Ta tahab eelneva elu maha jätta ja unustada ning oma ülejäänud elupäevad Jumalale pühendada. 
Talle pandakse pihiisaks noor kirikumees, kes näeb naisterahvas  vaid patust olendit, mitte inimest.  Nii polegi temast erilist kasu, sest ta ei suuda Saraht inimlikul tasandil mõista.
Lugejana läksin Sarahga kongi kaasa. Autor pole enamike peatükkide ette aega lisanud ning nii oli mul lõpuks tunne, et me mõlemad lähme klaustrofoobiast, pimedusest, näljast ning ajataju kadumisest hulluks ja hakkame piltlikult öeldes mööda seinu üles ronima.   
Sarah puges leina, enda seksuaalsuse ning abiellumise-lapsesaamise hirmu eest peitu, kuid sai kiiresti aru, et need mõtted ja ta enda hirmud ei jäänud kongiukse taha maha. Et eraldatuses elamine pole sugugi nii õnnis ja lihtne kui välismaailmas tundus, kaasa antud käsiraamatust pole samuti kuigi palju kasu ning lõpeks peab ta ikkagi iseendaga tõtt vaatama ja ise otsustama, mis on õige või vale.
Hakkasin lugema ilma eelteadmisteta ning see oli väga hea, sest kui oleksin sisuga lähemalt tuttav olnud, siis poleks seda arvatavasti kunagi lugenud, sest tutvustuse järgi pole see üldse minu raamat. 
Nüüd sain aga aasta parima lugemiselamuse, "The Anchoress" raputas mu täiesti läbi. Autor on tollaste inimeste mõttemaailma ja arusaamad nii elavaks kirjutanud, et suurema osa raamatust tundsin mõistmatust ja võimetut viha. Lõpuks olin pikalt oimetu. Nii, nii hea.

pealkiri: "The Anchoress"
autor: Cadwallader, Robyn
keel: inglise
kirjastus: Sarah Crichton Books
formaat: kõvakaaneline
lehekülgede arv: 320

ilmumisaasta: 2015
ISBN-10: 0374104255
ISBN-13: 9780374104252
 
eesti keeles: pole ilmunud 
saksa keeles: pole ilmunud 

Goodreadsi hinnag: 5/5 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar