20 september 2016

Elisabeth Büchle "Himmel über fremdem Land" (Meindorff I)


Raamatus kirjeldatud sündmused leiavad aset 1908. aasta märtsist septembrini. Tilla van Campen valmistub Joseph Meindorffiga abielluma ning otsustab oma noorima õe Demy endaga Berliini kaasa võtta, sest see võimaldaks neiul tulevaseks eluks head ettevalmistust saada. Õdede suur omavaheline saladus on, et Demy pole kuusteist nagu Tilla teda esitles, vaid hoopis kolm aastat noorem. Nii noore peategelase sissetoomine annab kirjanikule võimaluse neiu kujunemist pikalt jälgida, kuid mind lugejana Demy lihtsalt häiris. Ta on lapsik ja naiivne, elukogemusteta ning idealist, mis kõik kuulub teismeliseks olemise juurde ja on 13 (hiljem 14) aastase puhul täiesti normaalne, aga ta pidi esinema hoopis küpsema tüdruku rollis ja minu arvades ei tulnud see tal veenvalt välja. Näiteks mängib ta vaeste lastega kooli. Ta ise võtab seda asja muidugi väga tõsiselt ja loodab, et lastel on tänu sellele hiljem paremad väljavaated, kuid ta ei taju, et edasiõppimiseks on ikkagi raha vaja, mida neil peredel anda pole.
Kõrvaltegelastena saavad sõna Demy ja Tilla õde Anki, kes töötab St. Petersburgis rikka perekonna lapsehoidjana ja puutub kokku mitmete ajaloost tuttavate tegelaste, näiteks Rasputiniga; Philippe, kes on Meindorffide pere kasulaps ja must lammas ning vaesest perest pärit Liselotte, kes on oma vihas ja tigeduses ehe, aga ebameeldiv tegelane. Minu jaoks jäi lõpuni arusaamatuks, miks Demy ja Liselotte sõbrannad olid, sest neil polnud mitte midagi ühist.
Üldse olid kõik rikastest peredest pärit naispeategelased ebausutavad, oleksin meelsasti lugenud rohkem Tilla vaatenurka, kuid seda oli väga napilt. Meestegelased olid paremini ja terviklikumalt lahtikirjutatud. Palju oli juttu klassivahedest, naiste õigustest, vaeste inimeste võimaluste ja väljavaadete piiratusest. Kuna tegemist on triloogia esimese osaga, siis ei oska ma täpselt hinnata, kuhu see lugu välja jõuab, aga praegusel hetkel tundus autor mulle kommunismi pooldajana.
Vaatama suurtele ootustele, ei kujunenud see raamat mu lemmikuks.

eesti keeles: pole ilmunud
inglise keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnang: 3/5



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar