26 juuli 2015

Gail Tsukiyama "A Hundred Flowers"

Raamatus kirjeldatud sündmused toimuvad 50ndate aastate Hiinas. Võimule on tulnud kommunism ning inimesed püüvad uue korraga harjuda. Peategelasteks on:
Sheng - kirjutas kommunistliku parteid kritiseeriva kirja, mille leidmisel ta arreteeritakse ja saadetakse töölaagrisse "ümberkasvama".
Kai Ling - Shengi naine ning Tao ema, ravitseja, kes püüab pere peale abikaasa lahkumist koos hoida ning mehe teguviisi mõista.
Tao - Shengi väike poeg, kes igatseb isa ja ei mõista, miks viimane juba koju ei tule. Ühel päeval ronib ta maja ees oleva vana puu otsa ja kukub nii õnnetult, et murrab jalaluu ja peab pikalt voodis lebama. Kooli tagasi minnes avastab ta, et seegi maailm ja sõbrad pole enam need, mis enne.
Wei - Shengi isa, endine õppejõud, kes hiljem tunnistab, et tegelikult kirjutas tema selle kirja, mis Shengi vangi viis. Poeg teadis, et isa ei peaks vangilaagris vastu ning võttis süü enda peale. Wei tunneb suurt süütunnet ja läheb palverännakuna lunastust otsides poega vanglasse vaatama.
Kõrvaltegelased:
Suyin - teismeline tüdruk, kes oma kasuisast rasedaks jäi (vägistamine) ning nüüd kodutuna tänaval elab.  Kai Ling võtab ta enda koju elama, aitab lapse ilmale tuua ning võtab Suyini endale õpilaseks.
Song - Shengi perekonna naabrinaine, kes neid raskel ajal aitab.
Ma ei ole selle autori teoseid enne lugenud ja kui aus olla, siis ei teagi, kuidas antud raamat mu riiulisse sattus. Oletan, et ostsin selle mõnelt odavmüügilt ilusa kaane pärast. Ühel suvalisel hetkel võtsin kätte ja ei saanud enam käest panna. Kirjeldatud sündmused on tegelikult väga emotsionaalsed ja valusad, aga ta kirjutab neist kuidagi lakooniliselt ja "vaikselt".
Loen selle autori raamatuid kindlasti veel.

saksa keeles: võibolla on ilmunud, aga mul ei õnnestunud infot leida
eesti keeles: pole ilmunud

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar