10 oktoober 2013

Diana Gabaldon "The Outlander"


Juhtusin ühe sarja kaasfänniga rääkima ja ta ütles, et raamatu põhjal plaanitakse minisari teha, see tuleb välja 2014. aastal ning esimene võttepäevgi on juba selja taga. See vestlus tuletas ammuse lemmiku uuesti meelde ja nii ma seda jälle üle lugesingi. Raamat oli ikka sama hea, kui esimesel korral.
Frank ja Claire Randall on peale Teist Maailmasõda Šotimaal oma teisi mesinädalaid veetmas ning Franki esivanemate jälgi avastamas. Sel ajal kui abikaasa vanu pabereid uurib, rändab Claire kohaliku asjaarmastajast botaanikuga ringi ning otsib ravimtaimi. Craigh na Duni mäel näevad nad seisvaid kive, mis äratavad Claires huvi, järgmisel päeval läheb ta üksinda tagasi, puudutab ühte kividest ning rändab ajas tagasi, 1945ndast 1743ndasse.
18. sajandil jookseb Claire sõna otseses mõttes sülle oma abikaasa esivanemale kapten Randallile, kellele ta väidab end olevat paljaks röövitud inglanna, kuid kapten ei jää seda juttu uskuma. Juhuslikult möödaminev grupp šoti mägimaalasi päästavad / röövivad (sõltub, kuidas asjale vaadata) Claire Randalli käest ning võtavad ta endaga kaasa. Mehed kuuluvad MacKenzie klanni ja on teel koju Leochi lossi. Kui nad peatuvad noore mehe Jamie tohterdamiseks, siis Claire sekkub (ta töötas sõja ajal medõena) ning tõmbab liigesest väljasoleva käe uuesti paika. Lossi jõudes kohtub Claire klanni juhi Colum MacKenziega, kes naisesse küll väga kahtlustavalt suhtub, kuid lubab siiski paigale jääda.  Vähehaaval kohaneb Claire eluga lossis ning võtab üle ravitseja rolli. Vaikselt soojenevad suhted ka Jamiega.
Siinkohal jätan siin sisukirjelduse pooleli, sest kuigi raamatut pole eesti keelde tõlgitud, võib leiduda siiski keegi, kes seda lugeda tahaks ja ma tõesti ei taha lugemisrõõmu ära rikkuda. See on väga  kaasahaaravalt kirjutatud ja kuigi olen seda juba palju kordi lugenud, oli siiski raske käest ära panna. "The Outlanderis" on olemas kõik, mida ühest ajaloolisest armasturomaanist leida tahad ning üle 700 leheküljelist raamatut jätkub pikaks ajaks. Kõigi fännide rõõmuks on selles sarjas ilmunud seitse paksu raamatut (antud siis esimene) ja kaheksas tuleb järgmisel kevadel.

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: "Feuer und Stein"





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar