17 mai 2016

Donna Tartt "The Secret History"

Loo jutustajaks on vaesest perest pärit noormees Richard Papen, kes mingi ime läbi endale maineka kolledži stipendiumi välja ajab ning sinna õppima asub. Tal  õnnestub liituda kreeka keele kursuse õpilaste grupiga, kuid on kaastudengitest oma tausta poolest väga erinev. Ülejäänud viis - kaksikud Charles ja Camilla, Francis, Henry ja Edmund (hüüdnimega Bunny) on pärit rikastest peredest ja hoopis teistsuguse elustiiliga harjunud kui Richard, kes läbi häda ots-otsaga kokku tuleb. 
Richard märkab, et Bunny suhted Henryga on pingelised ning need muutuvad veelgi keerulisemaks pärast Henry ja Bunny Itaalia reisi. Selgub, et kaksikud, Francis ja Henry on seotud kohaliku taluniku surmaga ning Bunny pressib Henrylt raha välja.  Lõpuks ei näe grupp muud lahendust kui Bunny tappa.
"The Secret History" on nüüdseks kuulsa kirjaniku Donna Tartti esimene romaan. Olles "Ohakalindu" juba lugenud, siis olin ta kirjutamisstiiliga tuttav. Jään endale kindlaks, kui ütlen, et Tartt oskab hästi kirjutada, kuid ei loo ülioriginaalseid tegevusliine. "Salajane ajalugu" pole nii klišeesid täis kui "Ohakalind", kuid omamoodi olid sellegi loo elemendid kuskilt tuttavad. Henry oli väga põnev tegelane - ühelt poolt on ta väga intelligentne ja tark, teisalt aga väga enesekeskne ja kalk. Teda ei muserda teadmine, et süütu inimene nende rumaluse pärast surma sai ning ta ei mõtle hetkegi, et peaks end üles andma, sest ega ta siis mingi suvalise ja tühise taluniku pärast hakka vanglasse minema.
Raamatu algus läks aeglaselt ja ma püüdsin mitu korda lugemist alustada, kuid iga kord jõudsin vaid selle kohani kus Richard kolledžisse läheb ja siis panin raamatu käest ära. Sel korral oli õige hetk lugemiseks ja jõudsin lõpuni ning pean ütlema, et nimetatud raamat meeldis mulle rohkem kui "Ohakalind". Raske on sõrmega osutada, mis täpselt selle raamatu nii heaks tegi, kuid soovitan südamest lugeda!

eesti keeles: "Salajane ajalugu"
saksa keeles: "Die geheime Geschichte"

Goodreadsi hinnang: 5/5

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar