27 märts 2017

George R.R. Martin "Tants lohedega" (Jää ja tule laul V osa 1. raamat)

Sarja viienda raamatu kohta on arvamust kirjutada päris keeruline - kui palju sisu avaldada, nii et see kellegi lugemiselamust ei rikuks? Mulle endale ei meeldi liiga palju ette teada, tahan ise avastada. Siiski kopeerin siia Goodreadsis üleval oleva sisututvustuse, mis annab küll toimuvast aimu, kuid on samas ka piisavalt hägune.
 
Pärast suurt lahingut ripub Seitsme Kuningriigi tulevik juuksekarva otsas. Olukorda pingestavad aina uued ohud kõigist suundadest. Idas valitseb Daenerys Targaryen, Targaryenite Koja viimane järeltulija, oma kolme lohega linna üle, mis on rajatud tolmule ja laipadele. Tal on tuhandeid vaenlasi, ent on ka neid, kes on otsustanud temaga liituda. Sealhulgas need, kellel on kuninganna leidmiseks oma varjatud põhjused. Ka Tyrion Lannister, kelle pea eest on Westeroses suur hulk raha välja käidud, suundub Daeneryse juurde. Tema värsked liitlased sellel rännakul ei pruugi küll olla need, kellena nad näida püüavad, kuid nende lojaalsus kuulub sellele, kelle võimuses on teha lõpp Daeneryse nõudele tõusta Raudtroonile. Põhja pool kõrgub jääst ja kivist ehitatud mammutmüür, mis on niisama tugev kui selle kaitsjad. Just seal seisab Jon Snow, Öise Vahtkonna 998. ülempealik, vastamisi oma kõige võimsamate vaenlastega. Neid leidub nii vahtkonna sees kui ka müüri taga, jäiste olendite maal. Kõikjal üle maa süttivad tulised konfliktid. Liitlasi reedetakse ja suurel hulgal lindpriidel ja preestritel, sõdalastel ja soenditel, aadlikel ja orjadel tuleb silmitsi seista pealtnäha ületamatute takistustega. Mõned neist äparduvad, teised aga võidavad. Taoline rahutu aeg, mil saatus põimub poliitikaga, viib paratamatult välja aegade suurima tantsuni.

Minu jaoks oli "Tants lohedega" üllatus. Pärast eelmise raamatu lõppu ootasin, et lugu läheb järgmises osas tavapäraselt edasi, sest ma tahtsin teada, mis Cerseist edasi sai, kuid selle asemel lennutati mind uuesti juba eelnevas raamatus kirjeldatud sündmuste algusesse. Olin segaduses, kuid siis taipasin internetist lugeda, et tegemist ongi nn. parallelraamatutega, st nüüd loeme samadest sündmustest teiste osaliste silmade läbi. Ideaalis võiksiki neid kõrvuti ja vaheldumisi lugeda.
Mis ma oskan öelda, George R.R. Martin oma tuntud headuses, kuid kahjuks pean tõdema, et sarjas pole enam alles ühtegi tegelast, kes mulle tõesti meeldiks, eelnevalt sümpaatsed on neutraalseks või vastumeelseks muutnud. Natuke raske on lugeda, kui pole kedagi, kelle saatusele väga kaasa elad.
Kui ma ei eksi, siis on autor plaaninud seitsmeosalise sarja, kuid ma tõesti loodan, et kui kuues raamat kunagi ilmub, siis on selles rohkem tegevust ja vähem kirjeldusi, sest praeguse seisuga näivad neljas ja viies olevad pigem ruumi-, st sarjatäiteks kirjutatud.
"Jää ja tule laulu" sarja fännidele pole seda raamatut soovitada vajagi, oli see ju kannatamatult oodatud tõlge, kes aga pole nende raamatutega tuttavad, alustavad ju niikuinii algusest.  
Lõpetuseks tahan kiita ka tõlkijaid ja kujundajat, kes on suurepärast tööd teinud.

pealkiri: "Tants lohedega". (Jää ja tule laul V osa 1. raamat)  
autor: Martin, George, R.R.
keel: eesti
tõlkijad:  
kirjastus: Varrak
formaat: kõvakaaneline
lehekülgede arv: 552
ilmumisaasta: 2016 (esmatrükk 2011)
ISBN-13:
9789985338773 

inglise keeles: "
A Dance with Dragons"
saksa keeles: "Der Sohn des Greifen"

Goodreadsi hinnag: 4/5  

***Suur tänu kirjastusele Varrak!***

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar