09 mai 2024

Leigh Bardugo "The Familiar"


Leigh Bardugo raamat viib meid 16. sajandi Hispaaniasse, kus elab teenijatüdruk Luzia Cotado. Luzial on kaks suurt saladust - temas on juudi verd ning võlukunsti oskust. Juudi päritolu varjamiseks on ta ristitud ja käib kohustetundlikult missal, võlukunsti üritab ta kasutada võimalikult harva, vaid oma elu kergendamiseks. Ühiskonnas, kus võimutseb inkvisitsioon, tuleb kõige üleloomulikuga ettevaatlik olla, sest pole ju teada, kas anne tuleb jumala või kuradi käest. 
Ühel päeval teeb Luzia vea ning paljastab oma oskused perenaisele Valentinale, kes näeb selles võimalust raha teenida ja positsiooni parandada. Algselt sunnib Valentina Luziat kodus teistele esinema, kuid lõpuks jõuavad kuuldused imetegijast ka Hispaania kuninga soosingust langenud sekretäri, Antonio Pérezi, kõrvu. Pérez loodab, et kui tal õnnestub leida piisavalt hea võlukunstiga tegeleja, kes kuningat sõjas Inglismaa Elizabeth I vastu aitaks, siis paraneb temagi positsioon.
Parima leidmiseks peavad neli kandidaati üksteise vastu võistlema. Üks väljavalitutest on Luzia ja tema juhendajaks saab surematu, tumeda tausta ning kuulsusega Guillén Santangel. 
Ma nautisin ajaloolist õhustikku ning Luzia ja Santangeli omavahelist suhtlemist. Nii raske oli raamatut vahepeal käest panna ja muid asju teha. Soovitan.

pealkiri: "The Familiar"
autor: Bardugo, Leigh
kirjastus: Flatiron Books
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 387
ilmumisaasta: 2024

ISBN-10: 125088425X
ISBN-13: 9781250884251

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: "Der Vertraute"

Goodreadsi hinnag: 5/5 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar