23 mai 2024

Kristin Hannah "The Women"


On aasta 1965 ning Usa sõdib Vietnamis. Raamatu peategelane Frances "Frankie" McGrath on värskelt õenduseriala lõpetanud. Ta perekond on väga patriootlik, kus Ameerika eest sõdimist peetakse suureks auks. Frankie ning ta vanem vend Finley kasvasid üles perekonna kangelaslike sõjalugude taustal. 
Finley astus armeeteenistusse ning läheb Vietnami. Ta kirjadest tundub, et sõda pole midagi ohtlikku, lihtsalt üks suur seiklus. Nii otsustabki Frankie, et temagi läheb sõtta, kus medõdesid on alati vaja ning võibolla kohtab ta seal vendagi. 
Kuid Finley saab surma ning sõda pole üldse selline, kui Frankie ette kujutas. See on julm, mõttetu, kohutav ja hirmutav. Õnneks leiab ta kolleegides Ethelis ja Barbis head, toetavad sõbrad. Kuid nemad lähevad varem ära ning Frankie jääb Vietnami üksinda. Õnneks on ta venna parim sõber Rye piloodina seal samas teenimas ning nende kahe vahel areneb kirglik suhe.
Kui Frankie koju tagasi jõuab, avastab ta, et erinevalt sõjas teeninud meestest, ei kohelda Vietnami sõjas olnud naisi veteranidena. Ametlik versioon on, et seal polnudki naisi. Isegi kui keegi on valmis uskuma, et ta tõepoolest seal oli, siis pole ta ikkagi tõeline veteran, sest polnud "päris" lahingutes. PTSD, armastatu surm ning ühiskonna ja vanemate külm suhtumine lükkavad Frankie kiiresti allakäigu spriaali mööda alla. Ta ei maga, kuritarvitab alkoholi ja tablette. Kuna ta ametlikult Vietnamis polnud, siis ei ole ka kuskilt abi saada.
Ma olen lugenud mitmeid Hannah raamatuid, kuid "The Women" eristub eelnevaist kahe punkti poolest. Esiteks, on peaaegu pool raamatust sõjakoledusi täis ja see läks liiga pikaks-kordavaks. Teiseks, on see esimene kord, kus peategelane saab mingilgi määral õnneliku lõpu. See autor kohe ei taha oma tegelastel õnnelik olla lasta. Pärast suuri kannatusi ei pea ju kohe vähki surema ja kirjanikuna on sul võimalik tegelasele pärast raskusi rahulik elu anda.
Vietnami sõjaga pole mul erinevalt ameeriklastest mittemingisugust sidet. Ka ei saanud Frankie mulle südamelähedaseks. Mõnes mõttes sai ta Vietnamis tõesti täiskasvanuks, kuid samas jäi ta ikkagi naiivseks ja eluvõõraks tüdrukuks. Kuid mulle meeldis, et ta lõpuks enda ja maailmaga rahu tegi ning end leidis.
Kui aus olla, siis ei oskagi ma sellele raamatule punktilist hinnangut (lõpuks otsustasin nelja kasuks) anda. Paljud, kes on lugenud, kiidavad taevani. Oli minulgi huvitav ja ma ei suutnud käest panna, aga kas parim?

pealkiri: "The Women"
autor: Hannah, Kristin
kirjastus: St. Martin's Press
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 480
ilmumisaasta: 2024

ISBN-10: 1250178630
ISBN-13: 9781250178633

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 4/5 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar