08 oktoober 2017

Kate Quinn "The Alice Network"

Kate Quinni raamatus põimuvad kahe väga erineva elusaatusega naise lood.   
1947. aastal saabub nooruke ameeriklanna Charlie St. Clair koos emaga Euroopasse. Ema jaoks on reisi eesmärk selge - kuna tütar on vallaline ja rase, siis tuleb tal nii enda kui perekonna au päästmiseks aborti teha ning selleks on parim võimalus just kodust kaugel olles. Charliel on aga hoopis teised plaanid, ta loodab oma Teise maailmasõja ajal Prantsusmaal kadunuks jäänud nõo Rose'i üles leida ja põgeneb hotellist. Londonis  võtab ta ühendust Eve Gardnieriga. 
Viimane on esmapilgul vaid oma korteris peituv joodik, kuid samm-sammult tuleb välja, et naisel on tegelikult väga värvikas minevik. 1915. aastal sai temast briti spioon sakslaste okupeeritud Prantsusmaal. Eve töötas restoranis, kus ta kogus vaenlase tegevuse kohta infot ning andis salajased teated hiljem teisele spioonile Lilile, edasi. Salakuulamistöö lõppes ootamatult, kui Eve'i ülemus ja armuke naise paljastas.   
Raamatu lõpuks on Charlie saanud oma vastused ning Eve ihaldatud kättemaksu.  
Minu silmis oleks raamat võitnud, kui see keskendunuks ainult Eve´le. Ta oli tugev tegelane, kuid Charlie mõjus vaatamata kõigile oma üleelamistele ikkagi ärahellitatud plikana. Küllap oli autoril vaja minevik ja tulevik kuidagi kokku sobitada ja kasutas Charliet nö. liimina, kuid see tegi terviku viletsamaks.  
Eelpool nimetatud puuduse tõttu ei saanud ma seda raamatut ülikõrgelt hinnata, kuid meelelahutuseks sobis hästi.
Pärast raamatu lõpetamist avastasin, et kõrvaletegelasena figureeriv Lili, kes nn. Alice'i võrgustikku juhtis, oli tegelikult eksisteerinud inimene Louise de Bettignes (pildil). Arvatakse, et ta salakuulajate võrgustik päästis rohkem kui 1000 briti sõduri elu. Louise vahistati 1915. aastal ning mõisteti surma. Surmanuhtlus asendati eluaegse sunnitööga ning ta suri 1918. aastal.
(https://en.wikipedia.org/wiki/Louise_de_Bettignies).

pealkiri: "The Alice Network"
autor: Quinn, Kate 
keel: inglise
kirjastus: William Morrow Paperbacks
formaat: pehmekaaneline
lehekülgede arv: 503
ilmumisaasta: 2017
ISBN-10:
0062654195
ISBN-13: 9780062654199

eesti keeles:
pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 3.5/5 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar