27 veebruar 2017

Lev Tolstoi "Sõda ja rahu I-II"

Maailmakirjanduse olulisimate teoste hulka kuuluvas romaanis kujutab Lev Tolstoi (1828–1910) vene ühiskonda 1805. ja 1812. aastate vahelisel, Napoleoni sõdade aegsel perioodil. Romaani keskmes on kolme perekonna – Bolkonskite, Bezuhhovite ja Rostovite – saatus.
Romaan algab veidi enne Napoleoni sõjakäiku Venemaale, ajal, mil Venemaa aadel naudib oma kuldajastut, ja lõppeb 1812. aastal, kui Vene vägedel õnnestub prantslased Borodino all lõplikult tagasi lüüa. Oma sotsiaalse tausta ja maailmavaadete poolest on „Sõja ja rahu“ tegelaskond väga mitmkesine, ulatudes lihtsõdurist keisrini välja. Sõjakeeristes, kus ristuvad erinevate ühiskonnakihtide püüdlused, saab ilmseks, kuivõrd hägus on piir ajaloo ja üksikisiku elu vahel. Ajaloosündmused mõjutavad nii või teisiti tegelaste isiklikku elu, ent ka ajaloosündmused ise võtavad kuju loendamatute isiklike sündmuste kaudu. (Postimees, 04. 10. 2016)

Ma lugesin "Sõda ja rahu" esimest korda aastaid tagasi keskkooli viimases klassis, olles ise 17. aastane. Tookord olid kohustusliku kirjanduse valikus Tolstoi teostest "Anna Karenina" ning "Sõja ja rahu" esimesed kaks osa.  Miskipärast otsustasin viimaste kasuks ja sõjastseene vahele jättes, lugesin läbi kõik neli raamatut, sest need olid nii kaasahaaravad. Olen juba aastaid hoogu võtnud, et seda suurteost uuesti lugeda ning kui Varrak need eelmise aasta lõpus uuesti välja andis, oligi ideaalne võimalus olemas. Muide, sel korral lugesin ka lahingustseenid läbi ning need olid seda väärt, soovitan mitte vahele jätta. Kuna loen kolmanda ja neljanda raamatu ka kohe järgi, siis kirjutan põhjalikuma sisuanalüüsi kõigi raamatute põhjal järgmises postituses. 

pealkiri: "Sõda ja rahu I-II"
autor: Tolstoi, Lev
keel: eesti
tõlkijad: Virve Krimm, Eduard Suursepp, Oskar Truu ja Marta Sillaots (uue korrektuuri läbi teinud vana tõlge)
kirjastus: Varrak
formaat: kõvakaaneline
lehekülgede arv: 744
ilmumisaasta: 2016 (esmatrükk 1865)
ISBN-13: 9789985338193

inglise keeles:"War and Peace"
saksa keeles: "Krieg und Frieden"

Goodreadsi hinnag: 5/5

***Suur tänu kirjastusele Varrak!***

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar