21 veebruar 2017

Mechthild Gläser "The Book Jumper"

Teismelist Amy Lennoxit ning ta ema tabavad mitmed valusad saatuselöögid ja nii põgenevadki nad Saksamaalt Šotimaale, ema vanematekoju. Amy vanaema, Leedi Mairead nõuab, et kui nad tahavad sinna jääda, siis peab Amy raamatuid lugema. See on üheaegselt lihtne ja kummaline tingimus, sest Amyle meeldib lugeda. Kuid selgub, et vanaema pidas silmas hoopis teist tüüpi lugemist, nimelt kuulub Amy nö. raamatuhüppajate suguvõssa. Viimased on võimelised loosse sisse minema ning sealsete tegelastega suhtlema. 
Alguses on Amy sellest avastusest väga vaimustuses, sest mis oleks toredam kui koos oma lemmikraamatutegelastega ringi seigelda, kuid siis selgub, et raamatumaailmas on kurjategija ringi liikumas, näiteks varastab ta Dorian Gray portree. Amy ja Will asuvad varast taga ajama.
Kui me võtame seda raamatut lihtsalt muinasjutuna, siis on kõik korras - on olemas nii head ja pahad tegelased, seiklus, armastus kui ka õnnelik lõpp. Fantaasiaraamatu puhul (ja täiskasvanud lugejana) tahaks natuke viriseda ka. Minu jaoks jäi kogu see raamatutesse hüppamise vajadus natuke segaseks. Miks oli vaja lugusid kontrollida ja korda hoida? Kas on olemas üleüldine ühe loo maailm või igal raamatul oma, st kui ma põletan ühe raamatu, kas see tähendab siis, et olen hävitanud terve loo? Lõpp oli samuti vaid tinglikult õnnelik.
Siiski, see on armas ja lugemist väärt raamat, lugege kui muinasjuttu ja ärge üleliia analüüsige.

pealkiri: "The Book Jumper"
autor: Gläser, Mechthild
keel: inglise
kirjastus: Feiwel & Friends
formaat: kõvakaaneline
lehekülgede arv: 371
ilmumisaasta: 2017
ISBN-10: 1250086663
ISBN-13: 9781250086662

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: "Die Buchspringer"

Goodreadsi hinnag: 3.5-4/5

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar