27 aprill 2016

Cat Winters "In the Shadow of Blackbirds"

1918. aasta on ohtlik aeg - Euroopas käib Esimene maailmasõda ning Ameerikas võimutseb surmav hispaania gripiviirus, mis tuhandeid inimesi maamulda viib.
Kui 16. aastase Mary Shelley Blacki (kes on oma nime saanud raamatu "Frankenstein" autori järgi) isa vangistatakse, siis läheb ta oma tädi Eva juurde San Diegosse elama. Siingi sureb inimesi kogu aeg grippi ja kunagi ei tea, kas kodused ravivahendid (sibul jt.) aitavad ning kas eile elus olnuid veel homme uuesti näha saab.
Tohutu suremuse taustal õilmitseb spiritualistide ja vaimude pildistamise äri, sest lähedased soovivad oma kadunukestega kontakti saada. Sedalaadi fotograafiaga tegeleb ka Mary noorpõlvearmastuse Stepheni vend Julius. Kuigi on palju petiseid, kes leinajate käest raha kätte saada tahavad, siis Julius on spetsialistide poolt "ehtsaks" hingede fotograafiks tunnistatud.
Keset seda õudust ja paanikat saabub Stepheni surmateade. Noormees langes sõjas ning kaotusevalus läheb Mary äikesetormi ajal välja. Välk tabab teda ning neiu sureb mõneks minutiks. Ellu ärgates avastab ta, et ta saab surnutega, sh. Stepheniga suhelda ning selgub, et noormehe surma asjaolud on segasemad kui alguses arvata võis.
Cat Winters on teinud põhjaliku taustauuringu ning suutnud kirjutada väga põneva (ning sibulalõhnalise) raamatu, mille lõpplahendus polnud küll päris selline nagu ma oleksin oodanud, aga siiski huvitav. Sain selle lugemissoovituse Facebooki "Lugemise väljakutse" grupist ja mul on hea meel, et "In the Shadow of Blackbirdsi" lugesin. Häbi tunnistada, aga senini olin 1918. aasta gripiepideemiast lugenud vaid raamatust "Videvik", sest just gripp oli see haigus, mis (inim)Edwardi peaaegu teise ilma viis.  Hea teistsugune lugemine oli. Mulle meeldisid ka lisatud pildid ning lõppsõna, mis loole ehtsust juurde andsid.

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnang:  3/5 (tegelik 3.5)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar