18 mai 2022

Catherine Chidgey "Remote Sympathy"


Suurem osa raamatus kirjeldatud sündmustest leiavad aset Teise maailmasõja ajal Buchenwaldi koonduslaagris, kuid puudutatakse ka sõjale eelnevat ja järgnevat aega.   
Dr. Lenard Weber leiutas enne Teist maailmasõda masina, mis peaks vibratsiooni abil kasvajaid vähendama. Esialgsete testide tulemusel võis öelda, et masin töötas, kuid tal ei õnnestunud seda edasi katsetada ja arendada. 
Lenard on nn. segavereline, st ühe juudist vanavanemaga, mis natside rassiseaduste järgi, teeb temastki juudi. Ta oli abielus juuditar Annaga ja neil oli väike tütar Lotte. Mees nägi piisavalt sakslase moodi välja, et rahulikult elada ja edasi töötada, kuid juudiga abielus olemine oleks temagi ohtu seadnud. Nii otsustasidki Anna ja Lenard oma abielu lahutada. Naine ja tütar paigutati koos teiste juutidega eraldi elama. Mõnda aega suutis Lenard naise-lapse asukohal järge pidada ning neid majanduslikult toetada, kuid siis kaotas mõlemad silmist.
Dietrich Hahn on natsiohvitser, kes määratakse Buchenwaldi tööle. Pärast eelmise laagrikomandandi Karl Otto Kochi (ajalooline isik, keda süüdistati muuhulgas ka korruptsioonis) lahkumist on vaja kord jälle majja lüüa ning Dietrichi ülesandeks on vaadata, et laager kasumit toodaks ja numbrid klapiksid. Mehe uus, kõrge ametikoht võimaldab ta perele elamiseks luksusliku, uhke villa ning vangist koduabilise.
Greta Hahn on abikaasast palju aastaid noorem, neil on väike poeg. Nad loodavad perelisa saada, kuid heade rasedusuudiste asemel saavad teada, et Greta kõhus kasvab hoopis midagi muud.
Dr. Weber vahistatakse ning viiakse Buchenwaldi, kus Dietrich Hahn sunnib teda oma naist ravima. Lenardil pole midagi kaotada ja nii teeb ta Hahniga vahetuskaupa - mina ravin su naist, sina otsid minu pere kohta infot. 
Autor on olnud julge. Kui tavaliselt kirjutatakse koonduslaagri lugusid ohvrite poole pealt, siis tema lisab jutustajana ka Greta ning Dietrich Hahni ja Weimari linna sakslastest elanikud, kelle kodu külje all kogu see õudus aset leidis. Ta annab erinevatele inimestele sõna ning laseb neil oma lugu ja tõde rääkida, nii nagu nemad seda nägid. Chidgey suudab kõik tegelased elavaks ja usutavaks kirjutada ning ei anna mitte kordagi hinnangut, lugeja asi on otsustada, kuidas jutustaja versiooni suhtuda. 
Ei olnud kerge lugemine ja tavaliselt oleksin selle haiguse suuna peale raamatu käest pannud, kuid arusaam, et see teos on minu eneseületust väärt, pani edasi lugema. Ma ei eksinud, sest kuigi see oli nii valus ja raske lugeda, siis ka väga hea. Kõndisin mitu päeva pärast lõpetamist veel loetu mõju all ringi. Soovitamisega olen ettevaatlik, aga minu jaoks oli seda eneseületust vägagi väärt.

pealkiri: "Remote Sympathy"
autor: Chidgey, Catherine
kirjastus: Europa Editions
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 526
ilmumisaasta: 2021

ISBN-10: 1776563204
ISBN-13: 9781776563203

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 5/5 





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar