07 juuni 2022

Jessica Bruder "Nomadland: Surviving the America in the Twenty-First Century"


Pärast 2008. aasta majanduskriisi oli Usas paljudel inimestel väga raske aeg. Nad kaotasid oma säästud ja töö, majade väärtus langes nii palju, et pangalaenu tagasimaksmisel polnud mõtetki. Seetõttu tekkis palju nn. moodsaid nomaade, kes oma seitse asja autosse pakkisid, elukohast lahkusid ja mööda riiki tööd otsima sõitsid. Kuigi see võib tunduda seiklusrikas ja isegi natuke romantiline, on reaalsus romantikast kaugel. See pole kerge elu. 
Jessica Bruder keskendub eelkõige vanematele inimestele, sellistele, kes peaksid rahulikult kuskil Floridas (Usa pensionäride lemmikosariik) oma pensionipõlve nautima, mitte Amazonis orjatööd tegema. Aga teevad, sest millestki peab ju elama. Üks peategelastest ütleb, et ta pension on u. $500 kuus ja kuigi numbrina tundub seda palju, siis Usas sellega ära ei ela. Suremiseks on vist ka vähe, sest matused on samuti kallid.
Vahetult pärast raamatu lõpetamist vaatasin ka filmi ära, sest sedagi oli palju kiidetud, aga raamat meeldis rohkem. Just omavahelises võrdluses. Filmis keskenduti rohkem ühele inimesele ning näidati tema üksildust ja lootusetust. Raamat on tegelasi palju enam ning üldpilt on pisinatuke helgem.
Väga hea, silmiavav lugemine. Selliseid raamatuid ""peab lugema ja seepärast soovitan teilegi. Tegelikult muidugi ei pea, aga mõnikord on hea tänulikkust meelde tuletada, Asjad võivad alati hullemad olla.

pealkiri: "Nomadland: Surviving the America in the Twenty-First Century" 
autor: Bruder, Jessica
kirjastus: W. W. Norton Company
formaat:
 e-raamat
lehekülgede arv: 287
ilmumisaasta: 2017

ISBN-10: 039324931X (kõvakaaneline)
ISBN-13: 9780393249316 (kõvakaaneline)

eesti keeles:  "Nomaadimaa"
saksa keeles: "Nomaden der Arbeit: Überleben in den Usa im 21. Jahrhundert"

Goodreadsi hinnag: 5/5 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar