05 detsember 2019

Maria Dueñas "Õmblejanna Madriidist"


1936. aasta Madriidis elab noor õmblejanna Sira, kes jätab oma armastava peigmehe ning ema ja kolib kõrvuni armununa koos armukese Ricardoga Marokosse. Sira varanduse ja mehe kogemuste najal kavatsevad nad seal uue äri püsti panna, kuid Ricardo osutub kelmiks, kes naise rahadega minema tõmbab ja ta rasedana ning võlgades maha jätab. Tänu sahkerdajast pansionipidajale õnnestub Siral oma õmblussalong avada ning jalad uuesti alla saada.
Samal ajal valitseb Hispaanias kodusõda ning varsti algab ka Teine maailmasõda. Kuna Sira juures käivad paljude natside abikaasad omale riideid tellimas ja naised tavaliselt õmbleja juuresolekul suud kinni ei hoia, siis tundub õmblusateljee spionaažiks sobiva kattevarjuna. Britid värbavadki Sira enda jaoks tööle, ta kolib Madriidi tagasi, asutab seal uue ateljee, pikib klientide jutuvadinast olulise info välja ning edastab selle õigetele inimestele.
Seda raamatut ei saagi vaid ühe kategooria alla paigutada, see on nii armastus-, ajalooline- kui spiooniromaan, mis haarab sind kaasa ning enne lahti ei lase, kui 600 lehekülge loetud.
Kahjuks on mul nimetada ka paar puudust, mis lugemiselamust oluliselt ei vähendanud, aga punktihinnangu tõid alla küll. Algus pole ei uudne ega üllatav, sarnast lugu olen juba mitmeid kordi lugenud. Lõpp oli samuti pettumus. Võibolla mõnele teisele lugejale meeldib, kui selget lahendust pole antud, aga mulle selline valikuvariantidega lõpp,  et "vali ja otsusta ise", ei istu. Kas autor ei suutnud endale meelepärast välja valida? Mõnda peatükki oleks võinud ka veidi lühemaks kärpida, eriti lõpupoole hakkas natuke venima.
Sellegi poolest on tegemist hea raamatuga (ning tõlkega), milles õmblemisel ning riietel on väga tähtis osa. Kui mõnes teises kirjeldatakse loodust ja ümbritsevat, siis siin riideid. Julgen soovitada.

pealkiri: "Õmblejanna Madriidist"
autor: Dueñas, Maria
tõlkijad: Laan, Mari; Raudsepp, Kristiina
keel: eesti
kirjastus: Toledo
formaat: kõvakaaneline
lehekülgede arv: 602

ilmumisaasta: 2016 (esmatrükk 2009)
ISBN-13: 9789949975846
  
inglise keeles: "The time in Between" / "The Seamstress"
saksa keeles: "Das Echo der Träume"

Goodreadsi hinnag: 3.5/5 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar