06 detsember 2019

Louis-Ferdinand Céline "Surm järelmaksuga" (Ferdinand Bardamu II)


"Surm järelmaksuga" sündmused toimuvad 20. sajandi alguse Pariisis ning me jälgime väikese poisi, Ferdinandi sirgumist noormeheks. Vanemate sõnul on ta täiesti kasutu ja lootusetu tulevikuga, iseenda kirjelduse järgi, sitase tagumiku ning pidevalt pihku peksev naga. Lugejana on kurb tõdeda, et ega Ferdinandi elus suurt midagi toimugi, kuid autor on suutnud selle lihtsa igapäevaelu väga huvitavalt kirja panna.
Céline pole igaühele ja ma ei kirjuta seda üldse mitte üleolevalt, sest minulgi vasardas esimese kolmekümne lehekülje jooksul peas mõte, et miks ma küll end piinan ja seda loen. Ausalt, kui poleks olnud arvustuse raamat, siis oleksin pooleli jätnud. Kirjanduskriitikud kiidavad autorit kõnekeele kirjandusse üle toomise eest ja paberil näib see välja vastik. Lugemine peaks ju naudingut pakkuma, mitte okserefleksi tekitama? Närisin end kuidagi lause lause haaval edasi ja siis läks ootamatult paremaks. Nn. kõnekeel ei kao kuhugi, aga sinna vahele tuleb palju huvitavamat ja "normaalsemat" teksti. 
Au ja kiitus tõlkijale! Usun, et selle teose eesti keelde ümberpanemine polnud lihtne.
Soovitaksin omal vastutusel. Selle raamatu lugemine on nagu õnnetuse pealt vaatamine, saad aru küll, et on jube, aga pooleli ka ei saa jätta. Mõneti oleks kõige sarnasem "Angela tuhk", mis on aga oluliselt leebem.

pealkiri: "Surm järelmaksuga"
autor: Céline, Louis-Ferfinand
tõlkija: Allik, Heli
keel: eesti
kirjastus: Varrak 
formaat: kõvakaaneline
lehekülgede arv: 670

ilmumisaasta: 2019 (esmatrükk 1936)
ISBN-13: 9789985346877
  
inglise keeles: "Death on the Installment Plan" / "Death on Credit"
saksa keeles: "Tod auf Kredit"

Goodreadsi hinnag: 5/5 

***Suur tänu kirjastusele Varrak!***

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar