04 detsember 2019

Jessie Burton "Muusa"


"Muusa" sündmused toimuvad kahel ajaliinil. Esimene neist viib meid rahutusse, 1936. aasta Hispaaniasse, kuhu Olive Schloss koos isa-emaga Londonist põgenes. Olive armastab maalida ja on sel alal andekas, kuid ei ole siiani oma töödest ja unistusest kunstikooli astuda, vanematele rääkinud, sest kunstiärimehest isa arvates, pole naistest kunstnikena asja.
Ühel päeval saabuvad nende maja juurde revolutsionäär Isaac Robles ja ta poolõde Teresa. Mõlemad suudavad kiiresti perekonda sulanduda ja varsti on Olive Isaacisse armunud.
Tuleb välja, et Isaac on samuti maalikunstnik ja see tekitab Olive'i isas suurt huvi. Isaaci tööd nähes, on isa vaimustuses, kuid ei tea, et tegelikult on selle autoriks ta enda tütar. Teresa vahetas maalid ära ning kõik kolm osapoolt hoiavad saladust.
1967. aasta Londonis on peategelaseks Kariibidelt pärit Odelle Bastien, kes samuti otsib oma kohta elus ega soovi igaveseks ajaks kingapoe müüjaks jääda. Odelle saab masinakirjutajana tööd mainekas kunstigaleriis, kus tema mentoriks on salapärane Marjorie Quick. Odelle'i kaudu jõuab galeriisse hindamiseks maal, mille autoriks arvatakse olevat Isaac Robles. Tükk-tüki haaval saab lugeja mineviku sündmused lõpuks kokku ka. 
Tervikuna raamat toimib, aga kahte ajaliini eraldi hinnates, on Hispaania oma sterotüüpne. Armukolmnurga puhul üllatanuks mind vaid selle mittetekkimine. Londoni liin oli hoopis parem ja huvitavam ning seda eelkõige tänu Odelle'i tegelaskujule. Ta on teistsuguse nahavärviga ning taustaga ning tubli hakkaja neiu.
See on mu teine Jessie Burtoni raamat ja mul on ikka veel tunne, et autor oskab küll kirjutada, kuid on veel arenemas, ta suudaks veelgi paremini. Hiljuti ilmus ta kolmas teos ja kavatsen selle kindlasti läbi lugeda, et siis otsustada, kas mul oli õigus või mitte.
"Muusat" soovitan lugeda küll, eriti kui teile meeldivad Lucinda Riley teosed, see on üsna samas stiilis. 

pealkiri: "Muusa"
autor: Burton, Jessie
tõlkija: Viil, Tiina
keel: eesti
kirjastus: Varrak
formaat: pehmekaaneline
lehekülgede arv: 352

ilmumisaasta: 2019
ISBN: 9789985347348
  
inglise keeles: "The Muse"
saksa keeles: "Das Gehaminis der Muse"

Goodreadsi hinnag: 3/5 

***Suur tänu kirjastusele Varrak!***

Samal autorilt olen lugenud: "The Miniaturist" 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar