28 juuli 2017

George R.R. Martin "Tants lohedega" (Jää ja tule laul V osa 2. raamat)

Sisukokkuvõte Goodreadis lehelt:

Kuningas Joffrey käsul Kuningalinnas hukatud Ned Stark ei öelnud oma lastele suusoojaks, et tali on tulekul. Hilissügise viimased lehed langevad sama hoogsalt kui kuningad ja rüütlid. Müüri taga liginevad Ned Starki sohipojaks peetava Jon Snow juhitud Öisele Vahtkonnale iidsed olendid, kes ei tunne sõna „surm”. Uueks sõjaks valmistumise asemel peab aga Snow tegelema omade keskis rahu säilitamisega. Rahu on habras ka Talitundrus, kus Roose ja Ramsay Bolton ootavad viimast isehakanud kuningat, sõjaväe eesotsas liikuvat külmetavat Stannis Baratheoni, et tolle pea maha lüüa. Boltonid püüavad ohjata liitlasi ja reetlikus segaduses otsib oma võimalust Tõhk, keda tunti varem Theon Greyjoyna. Theoni vend purjetab samal ajal kiirelt Essose suunas, kus Daenerys Targaryen vajab hädasti lojaalseid liitlasi. Ka Daeneryse kasvavad lohed, kes tõmbavad oma ema tähelepanu poliitilistelt intriigidelt endale, löövad aina metsikuma hooga oma ürgset tantsu. Kuningalinn ootab aga kohtumõistmist kahe kuninganna üle, aimamata, kui suur oht maabus enne talve tulekut Westerose rannikul.

Kui aus olla, siis lähenesin sellele raamatule väga skeptiliselt, sest eelmises olin siiski pettunud. Sama tunne tabas mind ka käesoleva lõppedes, kuid hoopis teisel põhjusel. Nimelt hakkas lõpuks ometi midagi toimuma ja siis sai raamat otsa. Kuidas ma nüüd tean, mismoodi tegelastel edasi läheb?
Olles need tellised läbi lugenud, pean tõdema, et esimesed kolm raamatut meeldisid mulle kõige enam. Need olid tempokamad ning põnevamad, "Vareste pidusöök" ja "Tants lohedega" mõjusid millegi "suure" ettevalmistusena - nõrgemad mängijad on välja sorteeritud (loe surnud), tugevamad paigale asetatud ja nüüd peaks saabuma lahing ehk kulminatsioon, mis loodetavasti algab "Winds of Winter-is"
Ma arvan, et tegelikult sõltub järgmistest raamatutest, kuidas ma neljandale ja viiendale osale tagasi vaatan. Kui järgmistes liiguvad sündmused jälle hoogsalt edasi, siis täidavad need kaks oma kohta suurepäraselt, kui aga ka jätkub samasugune aeglus, siis teeb see ka üldpildi kehvemaks ning kolmandat sarnase "tempoga" osa ma enam lugeda ei viitsi.  
Rahvas ootab kannatamatult uut raamatut ja nii nüüd siis minagi. Internetis levivad kuuldused, et ehk ilmub see 2018. aastal. Elame, näeme. 

pealkiri: "Tants lohedega". (Jää ja tule laul V osa 2. raamat)  
autor: Martin, George, R.R.
keel: eesti
tõlkija:  
kirjastus: Varrak
formaat: kõvakaaneline
lehekülgede arv: 624
ilmumisaasta: 2017 (esmatrükk 2011)
ISBN-13:
9789985340745

inglise keeles: "
A Dance with Dragons"
saksa keeles: "Ein Tanz mit Drachen"

Goodreadsi hinnag: 4/5  

***Suur tänu kirjastusele Varrak!***

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar