23 oktoober 2023

Frans G. Bengtsson "Orm Punane"


X - XI sajandi vahetus. Orm on perekonna noorim ja hädiseim poeg, selline natuke memmekas, keda ema ei taha merele lasta. Ta seiklused algavad kodust röövimisega ja edasised läbielamised on kirevad. Muuhulgas juhtub Orm orjana laevale aerutama, kui valitseja isiklikuks ihukaitsjaks ning lõpuks printsessi kaasaks.
See on lustlik viikingite lugu, kus peategelaseks on natuke ebatavaline meesterahvas, sest kes on enne kuulnud, et kangelane end iga väiksemagi vigastuse peale surmasuus olevat arvab. Mõnes mõttes meenutas mulle "Sinuhed", nii peategelase kui autori kirjutamisstiili poolest. 
Kuigi autor on sisse põiminud nii ajaloolisi isikuid, kui ka mütoloogiat, siis on ikkagi tegemist humoorika lähenemisega viikingiajale. Isegi suured õnnetused kõlavad Ormi suust vähemtõsised ja ületatavad. 
Mul ootas see raamat lugemist 1995. aastast, mil see eesti keeles esimest korda ilmus ja tänu Eesti Raamatu kordustrükile jõudis uuesti nimekirja. Hea, et jõudis, sest niisugust muhedat lugemist oligi mul hetkel tarvis. Soovitan teielgi!

pealkiri: "Orm Punane"
autor: Bengtsson, Frans G.
tõlkija: Saluäär, Anu
kirjastus: Eesti Raamat
formaat:
 pehmekaaneline 
lehekülgede arv: 516
ilmumisaasta: 2022 (esmatrükid 1941 ja 1945)

ISBN-13: 9789916125304

inglise keeles: "The Long Ships"
saksa keeles: "Die Abenteuer des Röde Orm"

Goodreadsi hinnag: 5/5 

***Suur tänu kirjastusele Eesti Raamat!"***

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar