23 oktoober 2023

Anne Berest "The Postcard"


Autori emale Léliale saabus 2003. aastal postkaart, millele on kirjutatud vaid saaja nimi-aadress ja neli nime - Ephraïm, Emma, Noémie ja Jacques. Need nimed on Léliale tuttavad, esimesed kaks on ta vanavanemad ja teised ta tädi ning onu. Kõik neli hukkusid 1942. aastal Auschwitzis. Pere kolmas laps, Lélia ema, Myriam pääses laagrisse saatmisest vaid õnneliku juhuse läbi.
Viisteist aasta hiljem otsustab Anne Berest selle postkaarti üles kaevata ning lõpuks välja selgitada, kes selle saatis ja miks. Järgneb lugu Rabinovitchide perekonnast, kes püüdis maailmas oma kohta leida ja rahulikku elada. Nad põgenesid pärast revolutsiooni Venemaalt, elasid vahepeal nii Lätis kui Palestiinas ja lõpetasid Prantsumaal, kust nad Auschwitzi viidi.
Ühelt poolt on see õnnetu, jõhkralt mõrvatud juudi perekonna lugu, kuid samas räägib see ka Myriamist, kes peab oma ellujäänu staatusega edasi elama. Ja paralleelselt oma perekonna tausta uurimisega, otsib Anne tegelikult ka iseennast. Nende peres pole religioon kunagi mingit rolli mänginud, ta pole end kunagi juudina teadvustanud ega selle kultuuriga üldse tuttav. Mis tähendab olla juut maailmas, kus isegi pärast sõja lõppu pole juudiviha kuhugi kadunud?
See ongi Anne Beresti perekonna lugu (kui internetist otsite, siis leiate ka pildi postkaartist, millest see otsing alguse sai). Kindlasti segas ta siia ka ilukirjandusliku osa,  sest juhtunud sündmuste osalised pole enam elavate kirjas, kuid tulemuseks on terviklik ja väga hea raamat. "The Postcard" saab minult poolt kindla soovituse.

pealkiri: "The Postcard"
autor: Berest, Anne
kirjastus: Europa Editions
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 464
ilmumisaasta: 2023 

ISBN-13: 9781609458386

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: "Die Postkarte"

Goodreadsi hinnag: 5/5 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar