17 jaanuar 2022

Megan Goldin "Saatuslik suplus"


Neapolise linnakeses algab kohtuprotsess, millesse on segatud kaks kohalikku teismelist. Süüalust, ujumise medalilootust, Scott Blairi süüdistatakse K. (Kelly) vägistamises. Kaitsjad väidavad, et K. oli vahekorraga nõus ja tegemist oli lihtsalt teismeliste raju seksiga, prokurör ütleb, et Scott ei kuulanud Kelly eitust ning seega vägistas ta. Kes räägib tõtt, kes valetab?
Rachel Krall on raadiosaatejuht, kes oma saate "Süüdi või süütu" igal hooajal keskendub erinevale kuriteojuhtumile. Käesoleval hooajal valis ta käsitlemiseks just Neapolise vägistamisjuhtumi, on nüüd linnas koha peal ja annab igapäevaselt ülevaadet nii protsessi kulust, kui ka elanike üldisest meeleolust. 
Paralleelset Kelly juhtumiga uurib Rachel ka samas linnas kahekümneviie aasta eest toimunud õnnetusjuhtumit, milles uppus teismeline tüdruk Jenny. Viimase õde Hannah oli tol ajal vaid väike laps, kuid nüüd täiskasvanuna võttis ta Racheliga ühendust ja kirjutab talle, mida ta tookordsetest sündmustest mäletab. 
Rachel pole oma kajastustes objektiivne ja polnud minagi lugejana. Loo terviklikkuse huvides oleks võinud ka Scottile sõna anda, kuid minu silmis ei suutnuks ta oma süütust tõestada. 
Autor kajastab hästi ka kohaliku kogukonna suhtumist mõlemasse tüdrukusse. Kui Jenny litsi staatuse osas näib olevat üksmeel, oli ju ta ema juba selline, siis K. osas lähevad arvamused lahku. On neid, kes teda paljutõotava nooruki elu ärarikkumises süüdistavad, samas teised usuvad Kellyt. 
Megan Goldin ei räägi meile uut lugu, sest mõlema tüdrukuga juhtunu on juba kuskilt eelnevalt tuttav ja loetud, kuid teeb seda väga kaasahaaraval moel. Alguses mõtlesin, et lõpp jäi puudu, aga tegelikult mitte. Eks olegi kõmuajakirjandus ju selline, et tehakse oma töö ära ja liigutakse edasi. Alati tuleb uus ja veelgi skandaalsem juhtum. 
Mulle meeldis ja soovitan ka. See oleks kindlasti raamat, mis mõnes raamatuklubis palju arutelu tekitaks.

pealkiri: "Saatuslik suplus"
autor: Goldin, Megan
tõlkija: Laarman, Pilleke
kirjastus: Rahva Raamat
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 320
ilmumisaasta: 2021 (esmatrükk 2020)

ISBN-13: 9789916661291 (paberraamatu)

inglise keeles: "Night Swim"
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 4.5/5 

***Suur tänu kirjastusele Rahva Raamat!"***

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar