13 jaanuar 2018

Bethany Campbell "Ära räägi võõrastega"


Internetis eksisteerib "Omega" MOON nimeline maagiline jututuba, kus igaüks saab endale valida just sellise identiteedi nagu nad igatsevad. See on koht, kust üksildased inimesed armastust ning abieluinimesed kõrvalsuhteid otsivad, terroristid tegutsevad ning isegi üks mõrvar naistele jahti peab.
Kui üksteise järel kaovad noored naised, kelle ainsaks ühendavaks lüliks on, et nad olid eelnevalt MOON-is kellegiga tutvunud ning oletavalt selle inimesega kohtuma läinud, siis hakkab ühte kadumisjuhtumitest uurima eradetektiiv Hayden Ivanovich. Mees palkab endale abiks endise politseiniku Carrie Blue, kelle ülesandeks on varjunime all jututoas ringi liikuda ning kahtlane mees üles leida.

"Mehe ilme muutus kinniseks. Ta toetas küünarnukid lauale ja asetas sõrmed katusekujuliselt kokku. "Mul on üks klient," ütles ta. "Ta tundis huvi ühe "Omega tüdruku vastu. Tüdruk on kadunud."
"Kas "Omegast"? küsis Carrie.
"Täiesti kadunud," lausus Ivanovich, ja jälgis otsekui Carrie reageeringu tugevuse hindamiseks tema nägu. "Tüdruku nimi on Gretchen Small. Memphise riigiülikooli teise kursuse tudeng. haihtus kevadvaheajal õhku. Seitsme nädala eest broneeris ta endale edasi-tagasipileti Chicagosse. Sinna ta lendas, aga tagasipilet jäi temast kasutama. Ja sealtmaalt edasi ei tea me temast enam midagi."
"Ülejäänu on vaikus," mõtles Carrie, tundes sügaval kontides mingit pahaendelist pakitsust. Ta küsis: "Kas tema kadumine on kudiagiviisi seotud "Omega" MOON-iga?"
"Ta tutvus "Omegas" ühe teise vennikesega. Võib-olla vale venniksega. Minu klient on mures. Gretcheni loodud tegelaskuju on MOON-ist kustutatud. Klient väidab, et tüdruk ise poleks seda ealeski teinud. Ja ta ei ole esimene sel moel kaduma läinud neiu." (Campell, Bethany, 1998, "Ära räägi võõrastega", lk. 35)

Olin meeldivalt üllatunud. Kuigi raamat ilmus juba 22 aastat tagasi, on see sisu poolest üllatavalt aktuaalne. Põhiidee on ju selles, et internetis suheldes ja ennast avades tuleb ettevaatlik olla, turvatunne on siiski ainult näiline. Tagant järele analüüsides võiksin muidugi teatud asju kritiseerida, näiteks tundus tegelaste käitumisviis kohati ebaloogiline, kuid ei hakka seda pikemalt tegema, sest lugemiselamust see ei vähendanud. 

pealkiri: "Ära räägi võõrastega" 
autor: Campbell, Bethany
keel: eesti
tõlkija: Julia Männiku 
kirjastus: Ersen 
formaat: kõvakaaneline
lehekülgede arv: 400
ilmumisaasta: 1998 (esmatrükk 1996)
ISBN: 9985864565
 
inglise keeles: "Don't Talk to Strangers
saksa keeles: pole ilmunud 

Goodreadsi hinnag: 4/5

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar