15 november 2017

Sharyn McCrumb "The Unquiet Grave"


Raamatus kirjeldatud sündmused leiavad aset Ameerika Ühendriikide Lääne-Virginia osariigis. Paralleelselt jooksevad kaks ajaliini ning alguses polegi kerge aru saada, mil moel need omavahel seotud on.
Esimesena lähme 1930. aastasse, kus mustanahaline advokaat James P. D. Gardner on pärast enesetapukatset vaimuhaiglas. Ta arst Dr. James Boozer püüab patsienti ravida uudse nn. rääkimisteraapiaga ja nii kuulemegi 19. sajandi lõpus Greenbrieris aset leidnud juhtumist, mil James valget meest mõrvasüüdistuse eest kaitses. 
Ajas tagasi hüpates liigume 1897. aastasse, kus  Elva Zona Heaster abiellub endast vanema, nägusa sepa Edward Trout Shuega. Viimase jaoks on see juba kolmas abielu, esimene lõppes lahutusega ja teine naise õnnetu surmaga. Zona ema Mary Jane on algusest peale suhte ja abielu vastu, kuid tütar ei kuula.
Kahjuks on emal õigus, sest vaevalt on abieluvanded lausutud ja sõrmused sõrmes, kui mees oma tõelist palet näitama hakkab. Edward on kontrolliv ja ei luba naisel kodust väljas käia ega kedagi külla kutsuda, ridade vahelt on lugeda ka füüsilise vägivalla olemasolu. Kolm kuud pärast abiellumist leitakse Zona surnuna. Edward näib olevat meeleheitel ega lase kedagi laiba lähedale, kohalik arst tunnistab surma õnnestujuhtumiks ning Zona maetakse kiiresti maha.
Mary Jane ei  usu õnnetusjuhtumi teooriat ning palvetab, et tütar teda tõe suunas juhataks. Umbes neli nädalat pärast oma surma, ilmub Zona emale vaimu kujul ning süüdistab abikaasat mõrvas. Ema läheb selle jutuga prokuröri juurde, mees võtab vaimu tunnistust kuulda,  haud kaevatakse lahti ja lahkamisel selgub, et  Zona kael on murdunud ning kaelal sõrmejäljed. Asi läheb kohtusse, James P. D. Gardner on kohtuistingul kaitsjaks, kuid Edward mõistetakse eluaegsesse vangistusse.
19. sajandi ajaliin meeldis mulle rohkem. Gardneri oma oli arvatavasti sisse pandud teistsuguse vaatenurga andmiseks, kuid samal ajal tegi raamatu ka laialivalguvamaks. Igasuguste kõrvaltegelaste eraelu ja minevik ei huvitanud mind ja pigem libisesin neist lehekülgedest kiiresti üle, et Zona-Edwardi looga edasi jõuda. Mulle oleks meeldinud, kui autor oleks ka Edwardile rohkem sõna andnud. 
Loo aluseks on tõestisündinud kuritegu ning sellest väljakasvanud legend (kui panete Google otsingusse "Greenbrier Ghost", siis tuleb palju tulemusi). Loomulikult esitas kirjanik oma versiooni ning lugeja asi on on sellega nõustuda või mitte. Üldjoontes kõlab ta teooria usutavalt, kuid mõned augud jäid sisse. 
Siiski oli hea ja huvitav raamat. Ma polnud enne autorist midagi kuulnud, kuid "The Unquiet Grave" jäi raamatukogu uute raamatute riiulil silma ning pealkiri oli mõnusalt kõhedust tekitav ja Halloweeni aega sobiv. Vaevalt, et ma ta teisi raamatuid aktiivselt otsima lähen, kuid kui ette jääb, siis loeksin meelsasti.   

pealkiri:"The Unquiet Grave"
autor: McCrumb, Sharyn
keel:inglise
kirjastus: Atria Books
formaat: kõvakaaneline
lehekülgede arv: 368
ilmumisaasta: 2017

ISBN-10: 1476772878
ISBN-13: 9781476772875

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 3.5/5 








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar